«Έκρηξη» στις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο

«Έκρηξη» σημειώθηκε στις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο τις τελευταίες μέρες λόγω της καλοκαιρίας, οι τοπικές κοινωνίες ασφυκτιούν, ενώ πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα αναφέρουν ότι τα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, την Κω και τη Χίο, έχουν πλημμυρίσει από μετανάστες, που περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία να περάσουν… απέναντι!

Έμπρακτα ο Ερντογαν κάνει πράξη την απειλή του, ότι θα γεμίσει την Ελλάδα με πρόσφυγες, κάτι που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές μέρες, όταν «απελευθέρωσε» εκατοντάδες Σύρους, Αφγανούς, Πακιστανούς, Αφρικανούς και Ιρακινούς, προκειμένου να πάρουν ελεύθερα τον δρόμο προς την Ευρώπη.

Χωρίς να τους εμποδίσουν τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, την περασμένη εβδομάδα –και συγκεκριμένα την Πέμπτη–, από τις 3 έως τις 6 το πρωί, έφτασαν 200 πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο σε τέσσερα σημεία ανοικτά της Συκαμνιάς στα βόρεια, στα Τσόνια στα βορειοανατολικά του νησιού και στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι σύμφωνα με τις Αρχές σχεδόν όλοι από τους Αφρικανούς που επέβαιναν στις βάρκες, και οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των 200, διέμεναν σε κλειστούς καταυλισμούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες «άνοιξαν», αφού εγκαταλείφθηκαν από τις τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ελληνικών Αρχών Ασφαλείας, χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες, κυρίως από χώρες της βόρειας και της κεντρικής Αφρικής, που έφτασαν στα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν τρόπο να περάσουν στα νησιά.

500 ευρώ η ταρίφα

Όπως είχε αποκαλυφθεί τις προηγούμενες ημέρες, Τούρκοι μεταφορείς, με κέντρο δράσης τους την Κωνσταντινούπολη, έχουν δραστηριοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στις ακτές ιδιαίτερα απέναντι από τη Λέσβο, ανασυστήνοντας, χωρίς καθόλου εμπόδια από τις τουρκικές Αρχές, κυκλώματα μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στις ακτές των νησιών έναντι 300 έως 500 ευρώ το άτομο.

Το κύκλωμα αυτό ενημερώνει τους Αφρικανούς μετανάστες ότι μπορούν να πάνε στην Ελλάδα, απ’ όπου θα περάσουν εύκολα στην Ευρώπη. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι «μόλις φτάσουν, να ζητήσουν άσυλο. Όλα τα άλλα μετά θα είναι εύκολα».

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, σήμερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται καταγεγραμμένοι –εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί– 14.344 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στη Λέσβο βρίσκονται 7.772, στη Χίο 5.515 και στη Σάμο 5.057.

Άγνωστο όμως παραμένει το πόσοι ακόμα διαμένουν εκτός δομών που ο αριθμός τους ελέγχεται από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής. Δηλαδή πόσοι έχουν λάβει τρίπτυχο προσωρινής διαμονής, διαμένουν δε στο νησί σε δομές μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Οργανισμών, αφού δεν έχουν πού να μείνουν αν μετακινηθούν στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο τέλος του 2019 στην Ελλάδα θα βρίσκονται περίπου 90.000 πρόσφυγες, περιμένοντας το πολυπόθητο άσυλο ή την αναπόφευκτη απέλαση.

Ο εκβιασμός του «Σουλτάνου»

Εμπιστευτικά έγγραφα αποκαλύπτουν το κλίμα εκβιασμού κατά τις τελευταίες συνομιλίες ανάμεσα στον Ερντογάν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στόχος των συνομιλιών, από πλευράς ΕΕ, ήταν να πείσουν την Τουρκία να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς την Ευρώπη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προσέφερε στην Άγκυρα περαιτέρω βοήθεια 3 δισ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών διαμονής των προσφύγων, ποσό το οποίο ο Ερντογάν προφανώς έκρινε ως μη ικανοποιητικό.

Συναγερμός και στο Έβρο

Με ξέφραγο αμπέλι μοιάζουν τα 218 χιλιόμετρα του ποταμού Έβρου, που ορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα ο ποταμός να έχει μετατραπεί σε ακόμα ένα πέρασμα προς την Ευρώπη για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διασχίζουν τα νερά του.

Από το Διδυμότειχο μέχρι την Ορεστιάδα, τα χωριά απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα από τις όχθες του ποταμού. Οι διακινητές δείχνουν να το γνωρίζουν αυτό. Όπως επίσης φαίνεται να ξέρουν πού είναι τα στενά περάσματά του, σε ποια σημεία τα νερά είναι φουσκωμένα, ώστε να χρειάζεται βάρκα, αλλά και πού είναι προσβάσιμα τα σημεία.

Έτσι, καθοδηγούν τις ροές προς την πιο σύντομη και ασφαλή κατεύθυνση.

Απόβαση σαν… τουρίστες

Σαν… τουρίστες που κάνουν «απόβαση» σε κάποια παραλία, φτάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στον Έβρο!

Την άφιξη ακόμα μίας ομάδας Αφγανών, που μόλις είχε διασχίσει το ποτάμι, κατέγραψε σε βίντεο ο οικονομολόγος Αναστάσιος Λαυρέντζος. Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ανέφερε ότι οι μετανάστες πέρασαν τα αφύλακτα σύνορα μέρα μεσημέρι.

«Επειδή είμαστε με τζιπ, νόμιζαν ότι είμαστε ασφάλεια και έρχονταν προς το μέρος μας. Μας δηλώσαν ότι είναι Αφγανοί. Μόλις τους είπαμε ότι θα καλέσουμε την Αστυνομία να τους παραλάβει, έφυγαν», τόνισε ο Αναστάσιος Λαυρέντζος.

Για το ίδιο συμβάν μίλησε και η δημοσιογράφος Μελαχροινή Μαρτίδου, που ήταν παρούσα, σημειώνοντας ότι ένας από την ομάδα ήταν καλοντυμένος και κουβαλούσε ένα σακίδιο πλάτης. «Διέφερε από τους άλλους. Ίσως και να ήταν ο διακινητής που τους πέρασε και τους οδήγησε με GPS στο σημείο που είχε συμφωνηθεί», προσέθεσε.

ΜΚΟ ψάχνουν σπίτια

Υπάρχει και κάτι ακόμα που έχει θορυβήσει τους ηλικιωμένους κατοίκους της αραιοκατοικημένης περιοχής του Έβρου.

Αυτό είναι η παρουσία των ΜΚΟ το τελευταίο διάστημα, που ψάχνουν να βρουν να νοικιάσουν εγκαταλελειμμένους χώρους, όπως αποθήκες, μαγαζιά και σπίτια, κάτι που δείχνει πως ξεκινάει ένα πρόβλημα για την περιοχή.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που περιμένουν στην Τουρκία για να περάσουν στην Ελλάδα, έρχονται από δύο δρόμους. Ο ένας είναι αυτός που αναφέραμε και ο άλλος είναι μέσα από τη Βουλγαρία, που βγαίνει στη Ροδόπη.

Και οι δύο όμως έχουν ένα κοινό, πως όσοι τους προτιμήσουν, συνεχίζουν το ταξίδι τους ακολουθώντας τις γραμμές του τρένου προς τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να πάνε σε χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο