ΑΧΑΪΑ: Βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών της επαρχίας – Αλλάζουν ριζικά σήμερα την εικόνα των Καλαβρύτων

Μια σειρά από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που υλοποιούνται, μαζί με έργα που είναι σε εξέλιξη, αλλάζουν ριζικά σήμερα την εικόνα στην επαρχία Καλαβρύτων.
Πρώτα απ όλα αναφερόμαστε στη μεγαλύτερη παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο στον δήμο, αλλά και σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, που είναι η χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου, μια επένδυση που δίνει πνοή σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο για ολόκληρη την περιοχή.
Με την επένδυση αυτή ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Χιονοδρομικού, δίνοντας νέα ουσιαστική ώθηση και στην τοπική οικονομία.
Αμέσως μετά, οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις είναι οι Αστικές Αναπλάσεις σε Καλάβρυτα και Κλειτορία, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής στρατηγικής, αναπλάσεις με ποσά σημαντικά, με οικονομική αλλά κυρίως κοινωνική στόχευση.
Ιδιαίτερα όσον αφορά στην Κλειτορία, τα 700 χιλ. ευρώ της Αστικής Ανάπλασης καλύπτουν ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Στο σημερινό ιστορικό, τουριστικό και εμπορικό κέντρο των Καλαβρύτων, η ανάπλαση των 1,25 εκατ. ευρώ προσδίδει μια νέα αισθητική, βελτιώνοντας κυκλοφορία αλλά και στάθμευση.
Η Περιφέρεια, επίσης για την πόλη των Καλαβρύτων, παρέδωσε πρόσφατα τον νέο Βιολογικό Καθαρισμό και ένα δίκτυο αποχέτευσης 17 χλμ., έργο περιβαλλοντικό, έργο σύγχρονο που αναβαθμίζει μια περιοχή υψηλής επισκεψιμότητας.
Αναφερόμενοι σε υποδομές, πρέπει να επισημάνουμε ακόμη ότι με το έργο συντήρησης, βελτίωσης και αποκατάστασης φθορών στην ΕΟ Πατρών Τριπόλεως (πρ. ΕΟ 111») με το οποίο, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, θα έχουμε μια τόσο εκτεταμένη παρέμβαση στο δίκτυο.
Πρόκειται για δύο μεγάλες εργολαβίες ύψους 11 εκατ. ευρώ που ξεκίνησαν από τα ορεινά, η μία ολοκληρώθηκε και συνεχίζουμε με τη νέα εργολαβία, η οποία αφορά ασφαλτοτάπητα, μπάρες, τεχνικά, διαγραμμίσεις και φωτισμό.
Παράλληλα, προχωρούν και το έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας και τη Μονή Μακελλαριάς Καλαβρύτων.
Στην ανατολική πλευρά του δήμου έχουμε το έργο της βελτίωσης της προσβασιμότητας από τα Καλάβρυτα, προς το Χιονοδρομικό Κέντρο αλλά και τις μεγάλες παρεμβάσεις σε όλο το μήκος της οδού Πούντα – Καλάβρυτα, με τη βελτίωση της επικινδυνότητας σε δυσπρόσιτα σημεία (Μ. Σπήλαιο).
Με άλλες παρεμβάσεις της Περιφέρειας, παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας, σε γέφυρες, επικίνδυνες στροφές και διαγραμμίσεις, φροντίζουμε σε μεγάλο βαθμό το οδικό δίκτυο του δήμου.
Το σύνολο των έργων που παραδόθηκαν, σε συνεργασία με τον Δήμο και τους φορείς της επαρχίας μας, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, έχουν στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι διεκδικήσεις μας όμως δεν σταματούν. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχουμε κατανοήσει τόσο τον αναπτυξιακό ρόλο των Καλαβρύτων ως πόλο έλξης Τουρισμού, αλλά κυρίως το χρέος μας στην ορεινή, δύσβατη και ακριτική περιοχή της Περιφέρειάς μας, που κρατά ζωντανή την παράδοση, τις μνήμες αλλά κυρίως αψεγάδιαστη την αυθεντικότητά της.

* Ο Σπύρος Καπράλος είναι και μέλος του ΔΣ του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων