ΓΣΕΕ: Νέες εκλογές για την αποφυγή διορισμένης διοίκησης μετά το «ναυάγιο» της Καλαμάτας

Στην Αθήνα μεταφέρεται ο συνδικαλιστικός «εμφύλιος» μετά την αναβολή του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα, εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και τις δυνάμεις της πλειοψηφίας.

Είναι η πρώτη φορά στην 100χρονη ιστορία του τριτοβάθμιου που δεν πραγματοποιείται -εξαιτίας επεισοδίων – συνέδριο για την εκλογή της νέας διοίκησης.

Το τριήμερο ξεκίνησε με την εισβολή του ΠΑΜΕ στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ και συνεχίστηκε με ανταλλαγή εξωδίκων και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που δεν κατέληγαν πουθενά.

Όταν διαφάνηκε το αδιέξοδο, η πλειοψηφία των συνέδρων συνυπέγραψε εξουσιοδότηση προς το προεδρείο της ΓΣΕΕ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να γίνουν εκλογές. Διαφορετικά θα πρέπει το δικαστήριο μετά την υποβολή αιτήσεων από Ομοσπονδίες ή Εργατικά Κέντρα να διορίσει Διοίκηση στη ΓΣΕΕ που θα αναλάβει να διεξάγει νέες εκλογές.

Διορισμένη διοίκηση από τα δικαστήρια είχε προκύψει ξανά το 1985, λόγω όμως διάσπασης της τότε ΠΑΣΚΕ.

Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο τις αμέσως επόμενες ημέρες που απομένουν μέχρι την επίσημη λήξη της θητείας της σημερινής Διοίκησης, αναμένεται να συνεδριάσει το προεδρείο της Συνομοσπονδίας, ώστε να αποφασιστεί η διεξαγωγή νέων αρχαιρεσιών εντός δυο μηνών σε νέα ημερομηνία και τοποθεσία με τους ίδιους συνέδρους.

Το ΠΑΜΕ είχε από την αρχή καταγγείλει νοθεία στις εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων και έκανε λόγο για εργατοπατερισμό και για εργοδοτικό συνδικαλισμό. Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ για «κλίμα βίας, τρομοκρατίας, εκφοβισμού και φθηνή προπαγάνδα».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε πρωτοφανείς «τις βιαιότητες και τους τραμπουκισμούς που δεν επιτρέπουν στους συνέδρους να ασκήσουν τα νόμιμα και δημοκρατικά δικαιώματά τους».

Ο ίδιος κατηγόρησε το ΠΑΜΕ πως θέλει να διαλύσει τα συνδικάτα και να οδηγήσει σε διορισμούς τις ηγεσίες τους.

Από την πλευρά του ΠΑΜΕ ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ δήλωσε: «Αν θεωρούν ότι θα στρογγυλοκαθίσουν στα γραφεία τους στην Πατησίων σαν να μη συμβαίνει τίποτα είναι βαθιά γελασμένοι».

«Ζούμε την προσπάθεια για το τέλος των συνδικάτων μέσα από τους τραμπουκισμούς των ομάδων κρούσεως του ΠΑΜΕ, που επιλέγει την διάλυση επειδή δεν μπορεί να υπογράψει συλλογικές συμβάσεις και να υποστεί την σύγκριση με την πραγματικότητα» τόνισε ο αν. πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Θάνος Βασιλόπουλος.