15 εκατ. στα Επιμελητήρια με απόφαση Δραγασάκη

Πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ ετησίως εξασφαλίζουν τα Επιμελητήρια. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή με θέμα την “Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2016/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις”.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία Δομών Στήριξης Επιχειρήσεων (ΔΣΕ) στα κατά τόπους Επιμελητήρια. Ο ρόλος των Δομών αυτών είναι η υποστήριξη των επιχειρήσεων μέσω της παροχής συμβουλών και της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για πάσης φύσεως επιχειρηματικά θέματα που αφορούν την πραγματοποίηση και την περαιτέρω ανάπτυξη των επενδυτικών τους σχεδίων, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Στόχος, όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο της αιτιολογικής έκθεσης, είναι να περιοριστεί ή και κατά το δυνατό να εξαλειφθεί η ελλιπής ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας σχετική με δημόσιες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται προς όφελός της.

Με την προτεινόμενη διάταξη συστήνεται δίκτυο υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στα κατά τόπους Επιμελητήρια που τελεί υπό την αιγίδα επιτελικής δομής στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Οι κατά τόπους ΔΣΕ συντονίζονται και εποπτεύονται στο έργο τους από την Επιτελική Δομή Στήριξης Επιχειρήσεων (ΕΔΣΕ). Η ΕΔΣΕ προτείνει στον υπουργό Οικονομίας δράσεις σχετικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων όπως, προώθηση εξαγωγών, αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών, κ.ά. Η χρηματοδότηση του προγράμματος αυτών των Δομών πραγματοποιείται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το δε ποσό της χρηματοδότησης ορίζεται στα 15 εκατ. ευρώ ετησίως.