ΠΑΤΡΑ: Το λιμάνι και η ανάπλαση – Προγραμματική συγκέντρωση του Γ. Ρώρου

Την άποψη ότι η λιμενική ζώνη της Πάτρας πρέπει να διατηρήσει στοιχεία της (λιμενικής) ταυτότητάς της μετά την ανάπλαση που θα αποφασιστεί και θα υλοποιηθεί, εξέφρασε ο Νίκος Μπελαβίλας στην πρώτη προγραμματική συγκέντρωση της παράταξης «Ωρα Πατρών» του υποψηφίου δημάρχου Γιώργου Ρώρου.
«Μιλάω για λιμενική ταυτότητα. Μην βγει κανείς δημοσιογράφος και πει ότι ο Μπελαβίλας είπε να διατηρηθεί το λιμάνι…Το να έχει χρήσεις κοντινές στη θάλασσα ή και κάποιες λιμενικές χρήσεις εμένα δεν με ενοχλεί» είπε ο πανεπιστημιακός (αρχιτέκτονας) και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά εξέφρασε την άποψη ότι μια μελλοντική ανάπλαση της λιμενικής ζώνης αντέχει χρήσεις ναυταθλητισμού και αναψυχής (μικρής κλίμακας).
«Δεν μπορώ να φανταστώ την Πάτρα ή τον Πειραιά να ξηλώνει το ιστορικό της τοπίο και να το μετατρέπει σε πάρκο 3,5 χιλιομέτρων. Η Θεσσαλονίκη που το έκανε, δεν είχε καθόλου λιμάνι στη νέα παραλία. Ηταν ένας τεράστιος περίπατος. Αντιθέτως, το παλιό λιμάνι είναι ένα διαμάντι, με το φεστιβάλ του κινηματογράφου, ανάδειξης αυτής της ταυτότητας» πρόσθεσε.
Περπάτησε χθες το πρωί στην Πάτρα και αυτή η βόλτα τον ώθησε να ζητήσει από το ακροατήριο να μην περιοριστεί η συζήτηση στην παράκτια ζώνη, αλλά να συμπεριλάβει και το «[…] τρομακτικό κτιριακό απόθεμα πίσω της. Σοκαρίστηκα βλέποντας δεκάδες κτίρια, πανέμορφα, ρημαγμένα. Να, χώροι για επενδυτές. Μιλήστε για αυτά και τον τρόπο διαχείρισής τους. Δεν είναι ο δήμαρχος παρατηρητής της αγοράς. Ποιος θα πιέσει τον υπουργό για τροπολογίες;».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε ότι απαιτείται να υπάρχει ένας σχεδιασμός και ένα επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να αποτελέσουν το μπούσουλα της αξιοποίησης. Είναι λάθος το δίλημμα: «Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ή όχι;» και «Επενδυτές ή όχι;».
Μια δήλωση του Ν. Μπελαβίλα που θα συζητηθεί για τις δημοτικές εκλογές στον Πειραιά είναι ότι η παράταξή του επιδιώκει να επαναφέρει τη δημοκρατία και τη νομιμότητα.
Προηγουμένως, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλης Παππάς, αναφέρθηκε σε νομικά ζητήματα που έχει εντοπίσει και τα οποία απαιτούν πολιτικούς χειρισμούς για να διευθετηθούν. Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι το νομικό πλαίσιο βάζει αρκετούς περιορισμούς ως προς τη μελλοντική αξιοποίηση της χερσαίας λιμενικής ζώνης για πολιτιστικούς, αθλητικούς και κοινωφελείς σκοπούς. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κοινού εκτίμησε ότι σε όλους τους νόμους υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Ο Παναγιώτης Πάγκαλος, διδάσκων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, υποστήριξε ότι είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης εάν θέλουμε μια ανάπλαση που θα επιδιώκει μια παθητική ή μια ενεργητική σχέση της πόλης με το νερό. Αν θέλουμε να είναι παθητική θα επιλέξουμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ενώ στη δεύτερη περίπτωση ένα διαγωνισμό οικονομολόγων. Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν χρειάζεται ένας νέος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για τη λιμενική ζώνη. Ως προς το κείμενο με τις κατευθύνσεις που έχει συντάξει ο Δήμος για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θεωρεί αφενός ότι υποκρύπτει απουσία ιδεών και μεταθέτει τις ευθύνες στον αρχιτέκτονα.