Θα υπάρξει άμεση αποκατάσταση του δρόμου της Ολυμπίας Οδού;

Στην ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της Ολυμπίας οδού εξαιτίας κατολισθήσεων και καθιζήσεων λόγω κακοκαιρίας αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών& Μεταφορών ο βουλευτής Αχαΐας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας.
Εξαιτίας των έντονων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή της Αιγιάλειας τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξε υποχώρηση του πρανούς στη Χ.Θ. 165+00. Ως εκ τούτου πάρθηκαν προληπτικά μέτρα ασφαλείας για 3,2 χλμ. Μάλιστα, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά είχε συμβεί κατολίσθηση σε κοντινή απόσταση μετά τα διόδια του Ελαιώνα και συγκεκριμένα στη διασταύρωση που οδηγεί στα Καλάβρυτα. Επιπλέον, υπήρξε και καθίζηση του οδοστρώματος της Ολυμπίας οδού με αποτέλεσμα να κλείσει η κυκλοφορία στο ένα ρεύμα. Μέχρι σήμερα συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης του ολοκαίνουργιου δρόμου της Ολυμπίας οδού για τα οποία όμως δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε πότε θα ολοκληρωθούν ούτε ποιο είναι το μέγεθος της καταστροφής. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν έχει γνώση των ανωτέρω συμβάντων, ποιος έχει την ευθύνη για την αποκατάσταση των ζημιών, εάν έχουν αποδοθεί ευθύνες για τα περιστατικά αυτά σε έναν ολοκαίνουριο δρόμο και εάν είχαν παρθεί προληπτικά μέτρα για την προστασία των διερχόμενων αυτοκινήτων από πιθανή υποχώρηση του πρανούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης με ΑΚΕ:
Προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών
Θέμα: Θα υπάρξει άμεση αποκατάσταση του δρόμου της Ολυμπίας οδού στο ύψος του Ελαιώνα;

Τα κύματα κακοκαιρίας που βίωσε η χώρα σε επίπεδο επικράτειας ανέδειξαν για μια ακόμα φορά τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες. Σε κάποιες περιπτώσεις ανέδειξαν και κατασκευαστικές αστοχίες σε έργα, τα οποία κατασκευάστηκαν με υλικά και μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ολυμπία οδός ένα έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώθηκε μόλις πριν μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα, εξαιτίας των έντονων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή της Αιγιάλειας, υπήρξε υποχώρηση του πρανούς στη Χ.Θ. 165+00. Ως εκ τούτου πάρθηκαν προληπτικά μέτρα ασφαλείας για 3,2 χλμ. Μάλιστα, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά είχε συμβεί κατολίσθηση σε κοντινή απόσταση μετά τα διόδια του Ελαιώνα και συγκεκριμένα στη διασταύρωση που οδηγεί στα Καλάβρυτα. Επιπλέον, υπήρξε και καθίζηση του οδοστρώματος της Ολυμπίας οδού με αποτέλεσμα να κλείσει η κυκλοφορία στο ένα ρεύμα. Μέχρι σήμερα συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης του ολοκαίνουργιου δρόμου της Ολυμπίας οδού για τα οποία όμως δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε πότε θα ολοκληρωθούν ούτε ποιο είναι το μέγεθος της καταστροφής.
Επειδή παραμένει ακατανόητο ένας δρόμος των προδιαγραφών της Ολυμπίας οδού, κατασκευασμένος με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, να υποχωρεί ύστερα από μία «απλή κακοκαιρία»
Επειδή πρέπει να αυξηθεί το αίσθημα οδικής ασφάλειας ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Έχετε γνώση των ανωτέρω συμβάντων ακόμη και του πιο πρόσφατου; Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την αποκατάσταση του δρόμου της Ολυμπίας οδού; Ποιος έχει την ευθύνη για την εν λόγω αποκατάσταση και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα; Παρακαλούμε όπως μας δοθεί η σχετική σύμβαση.
Έχετε προχωρήσει σε μελέτες σχετικά με τους λόγους που υπήρξαν όλα τα ανωτέρω συμβάντα; Εάν ναι, τι έχουν αποδείξει οι μελέτες αυτές; Ποιοι ήταν οι λόγοι των εν λόγω κατολισθήσεων και καθιζήσεων; Παρακαλούμε όπως μας δοθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.
Είχαν παρθεί προληπτικά μέτρα για την προστασία των διερχόμενων αυτοκινήτων από πιθανή υποχώρηση του πρανούς;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας
Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας