Με συνέπεια λόγου και πράξεων η χώρα συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία

 

 

«Ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας Ν.Δ. τοποθετήθηκε για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 από το βήμα της Βουλής και τόνισε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές σε μια τόσο δύσκολη περίοδο δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, της υγειονομικής και της διαρκούς τουρκικής προκλητικότητας.

Αρχικά μίλησε για την στήριξη της κυβέρνησης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις εν μέσω της ενεργειακής κρίσης με μειώσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου καθώς και για το power pass. Αναφέρθηκε στη στήριξη των δημόσίων υπαλλήλων και στους συνταξιούχους που βγαίνουν κερδισμένοι από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με πρώτο παράδειγμα την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όσον αφορά στην ανεργία, ο Ιάσονας Φωτήλας τόνισε την μείωσή της κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, τις νέες θέσεις εργασίας αλλά και την τρίτη συνεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Τέλος, αναφέρθηκε και στο ΑΕΠ το οποίο αναμένεται το 2023 να αυξηθεί κατά 45 εκατ. €.

Συνοψίζοντας ο Ιάσονας Φωτήλας υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του 2023 και ανέδειξε όλα τα σημεία τα οποία επιβεβαιώνουν την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

 

 https://www.youtube.com/watch?v=-Mx46d8UdUE&ab_channel=JasonFotilas

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

 

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός που συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή έρχεται σε μία ιδιαίτερη συγκυρία πρωτίστως λόγω της ενεργειακής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Σε πείσμα της κρίσης, ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης της οικονομίας μιας χώρας που έχει επιστρέψει στη δημοσιονομική ευστάθεια, φανερώνει συνέπεια λόγων και πράξεων, σταθερότητα και αποτυπώνει κοινωνική δικαιοσύνη και σταθερή αναπτυξιακή δυναμική.

Η ελληνική οικονομία έχοντας ξεπεράσει με επιτυχία την υγειονομική κρίση αντιστέκεται σθεναρά στην ενεργειακή. Επιδεικνύει μεγάλες αντοχές και ισχυρή δυναμική, έχοντας βάλει ήδη τις βάσεις στην αναπτυξιακή της προοπτική. Τα δεδομένα αυτά τα βλέπουν όλοι με αριθμούς, εκτός από τους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ας είναι. Η πραγματικότητα τους πέφτει βαριά, όμως η αλήθεια είναι μία. Η ελληνική οικονομία έχει συνολικά αναβαθμιστεί έντεκα φορές:  Τέσσερις κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης -παρά το ασταθές οικονομικό παγκόσμιο περιβάλλον- και βρίσκεται ήδη μία θέση πίσω από την επενδυτική βαθμίδα. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ύψους 6 δισεκατομμυρίων.

Όχι, τα όσα αναφέρω δεν βρίσκονται στα «ψιλά» γράμματα, ούτε στις παραπομπές. Είναι στις κεντρικές εκθέσεις επίσημων φορέων του εξωτερικού. Απ’ αυτό και μόνο, θα έπρεπε η κριτική της Αντιπολίτευσης να είναι πιο μετρημένη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, είμαστε βέβαιοι ότι θα καταψηφίσετε τον τέταρτο Προϋπολογισμό της Νέας Δημοκρατίας, επειδή αυτό επιτάσσει η θεσμική εθιμική παράδοση. Ελπίζω μόνο ότι σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα, με την προκλητικότητα της Τουρκίας να κλιμακώνεται επικίνδυνα, δεν θα καταψηφίσετε, τουλάχιστον, τις αμυντικές δαπάνες. Είμαστε βέβαιοι ότι θα καταψηφίσετε αυτόν τον Προϋπολογισμό καθαρά για αντιπολιτευτικούς λόγους, για να ασκήσετε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

Όμως, όπως συνήθιζε ο Φρανσουά Μιτεράν να λέει: «τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα», δεν επιδέχονται δηλαδή καμίας αμφισβήτησης και ας πάμε να δούμε τι δείχνουν αυτά τα «ξεροκέφαλα» γεγονότα για την οικονομία μας.

Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταγράφεται στο 5,6% για το 2022 και 1,8% για το 2023. Άλλοι δίνουν πιο ευνοϊκά σενάρια. Όχι, φυσικά, εσείς. Για παράδειγμα, η Κομισιόν 6% ή ο ΟΟΣΑ 6,7%. Το ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, υψηλότερο κατά 45 δισεκατομμύρια ή, καλύτερα, 25% από την τελευταία χρονιά διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις την τελευταία τριετία αυξήθηκαν κατά 30% και έτσι κρατήθηκε η οικονομία εκτός της ύφεσης, επενδύσεις που είχαν θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν παντού αρνητική. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές και οι ξένες άμεσες επενδύσεις πετυχαίνουν ιστορικά υψηλό ποσοστό.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε τους πόρους που εξασφάλισε η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα τρέξουν επιπλέον επενδύσεις. Στο μέρος των δημοσίων επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται οι επενδύσεις να αγγίξουν τα 12 δισεκατομμύρια, από τα οποία τα 2 είναι ήδη συμβασιοποιημένα.

Συνεχίζω. Η ανεργία έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στα επίπεδα του 2010, αλλά αυτό, προφανώς, δεν είναι καλή συγκυρία για εσάς, δεδομένου του ότι αν υπάρχουν δουλειές εσείς σε ποιους θα μοιράζετε τα επιδόματα, ώστε να τους κρατάτε ομήρους και να βάζετε νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ;

Επιπλέον, το δημόσιο χρέος πέφτει στο 168,9% του ΑΕΠ εφέτος, ενώ το 2023 αναμένεται να πέσει στο 159,3% του ΑΕΠ. Προφανώς, ούτε αυτά τα νούμερα σας συγκινούν.

Σε αυτό το σημείο δε, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον ενεργειακής κρίσης, αυξητικών πληθωριστικών τάσεων, διαρκούς τουρκικής προκλητικότητας και σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών. Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της συνεπής δουλειάς που έχει γίνει από την Κυβέρνηση στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Γνωρίζετε συνάδελφοι ότι στην παγκόσμια οικονομία «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον». Αν δεν κάνεις, δηλαδή, με συνέπεια και σχέδιο όσα πρέπει για να βοηθήσεις πραγματικά την ανάπτυξη της οικονομίας σου -όλοι το καταλαβαίνουν διεθνώς-, αρνούνται να σου δανείσουν, τα επιτόκια αυξάνονται στον Θεό και οι επενδύσεις δεν έρχονται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο φετινός Προϋπολογισμός αφ’ ενός στοχεύει στη στήριξη της κοινωνίας και όλων όσων πραγματικά έχουν ανάγκη βοήθειας και προστασίας από την πολιτεία και αφ’ ετέρου στοχεύει στη συντήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Η ελληνική Κυβέρνηση έκανε στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, όπως, για παράδειγμα, με την επιδότηση που δώσαμε στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή με την επιστροφή του 60% της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακά τιμολόγια μέσω του Power Pass.

Αποδείξαμε από την πρώτη στιγμή ότι για εμάς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν ψηλά στην ατζέντα μας. Για τον λόγο αυτό στηρίξαμε την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού και μειώσαμε κατά 3% τις ασφαλιστικές εισφορές, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Δώσαμε κίνητρα για τη μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη και επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας στους εννέα από τους έξι μήνες.

Πήραμε μέτρα της τάξεως των 355 εκατομμυρίων για τους δημόσιους υπαλλήλους, προκειμένου, για παράδειγμα, να αναμορφώσουμε το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ και καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης για πεντακόσιους χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα, ενισχύσαμε τους συνταξιούχους, με το συνολικό ποσό του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να αυξήσουμε κατά 7,5% τις κύριες συντάξεις, καταργώντας παράλληλα την εισφορά αλληλεγγύης σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Τέλος, αυξήσαμε τις αμυντικές δαπάνες με την αγορά οπλικών συστημάτων ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι ετήσιας δαπάνης 500 εκατομμυρίων. Γιατί γνωρίζετε καλά ότι μια χώρα που δεν μπορεί από μόνη της να υπερασπιστεί τα σύνορά της, δεν μπορεί να ευημερήσει και δεν μπορεί να αναπτυχθεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να συνεχίσουμε συντονισμένα και με σχέδιο, όπως κάνουμε στους τέσσερις τελευταίους προϋπολογισμούς, να πάμε ακόμα καλύτερα και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Γιατί, κλείνοντας, να πω ότι αυτό είναι και το πραγματικό δίλημμα των επερχόμενων εκλογών: Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Στο δε ερώτημα «ποιος μπορεί;», την απάντηση την έδωσε ξεκάθαρα ο κ. Ανδρουλάκης: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Ο ίδιος έθεσε εαυτόν στις υπηρεσίες του κ. Τσίπρα. Να τον χαίρεστε.

Σας ευχαριστώ.