(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Ομιλία Λαμπρινιάδη σε σεμινάριο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών – “Δουλειά σε νέους μέσω του Πανεπιστημίου”

Tην ελάχιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να εφαρμοστεί το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων που έχει σχεδιαστεί για την ανακοπή, ή στη χειρότερη περίπτωση την επανασύνδεση εξ αποστάσεως, της Ελλάδας με το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που έφυγε από την χώρα κατά την περίοδο της κρίσης, ζήτησε χθες ο καθ. Λόης Λαμπριανίδης, γγ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, μιλώντας σε σεμινάριο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η απαίτηση σχεδιασμού πολιτικών για την προσέγγιση των νέων ερευνητών και επιστημόνων που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, δεν σχετίζεται μόνο με το φαινόμενο του γνωστού ‘«brain drain» αλλά και της χρόνιας αδυναμίας που έχει η χώρα μας στην διασύνδεση της εκπαίδευσης και της γνώσης με την παραγωγική διαδικασία, εξήγησε στους φοιτητές στην ημερίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από το 2011, το 60,9% των νέων επιστημόνων δεν αναζητούσε δουλειά στη χώρα ενώ λιγότερο απο 10% των επιχειρήσεων στη χώρα μας έχει επιχειρήσει κάποια συνεργασία με τα Πανεπιστήμια.
«Οι επιστήμονες πρώτης γενιάς που έφυγαν από την Ελλάδα αποκλείεται να επιστρέψουν, τουλάχιστο τα επόμενα 2-3 χρόνια ενώ οι μόνοι που φαίνεται να επιθυμούν να επανακάμψουν είναι όσοι υποχρεώνονται διότι ο σύντροφός τους είναι από τη χώρα» εξήγησε ο κ. Λαμπριανίδης, τονίζοντας ότι το φαινόμενο της φυγής έχει πολλές αιτίες και απαιτεί σύνθετες πολιτικές αντιμετώπισής του.
«Απαιτείται πρώτα απ όλα αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος στη χώρα» τόνισε μιλώντας για στροφή της παραγωγής σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, με στόχο την απορρόφηση επιστημόνων.
Βραχυπρόθεσμα, όπως υποστήριξε, πρέπει να ενισχυθεί η ακαδημαϊκή και ερευνητική αριστεία στην Ελλάδα, αναλύοντας τα σχέδια της γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων και το πλάνο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «Η γνώση γεφυρώνει τις αποστάσεις».
«Σε μια περίοδο που η διασπορά των τελευταίων ετών δεν επιθυμεί να γεφυρωθεί και πάλι με την Ελληνική Οικονομία, πρέπει να εκμεταλλευθούμε το γεγονός ότι παραδοσιακά η ομογένεια εκδηλώνει την επιθυμία να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα στη χώρα ως βασικός παράγοντας για επενδύσεις» τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης, καταλήγοντας προς τις πολιτικές δυνάμεις: «Αφού δεν μπορούμε να έχουμε συναίνεση στα μεγάλα θέματα ως χώρα, ας αποκτήσουμε σε αυτά τα μικρά αλλά σημαντικά».
Εκτός από τα χρηματικά και ηθικά βραβεία σε Ελληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, το υπουργείο Οικονομίας σχεδίασε και προωθεί δράσεις για την προσέλκυση και εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού στη χώρα, με άξονα τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν κλιματολογικά και στόχο, μαζί τους να επανακάμψουν και Ελληνες της «επιστημονικής διασποράς» των τελευταίων ετών.