Νέα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας με «πρωταγωνιστή» υπόδικο φυγά!

Μπορεί η υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Khashoggi να έχει απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα τους τελευταίους μήνες, α θέτωντας στο επίκεντρο τις σχέσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, εντούτοις άλλη μια υπόθεση φαίνεται να απασχολεί τις σχέσεις των δύο χωρών.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας κατηγόρησε τον Ριάντ ότι βοήθησε τον σαουδάραβα υπήκοο Αμπντουλραμάν Σαμίρ Νούρα, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία μιας έφηβης στο Όρεγκον, να επιστρέψει στη χώρα του το 2017, εβδομάδες πριν από τη δίκη του, σύμφωνα με την εφημερίδα The Oregonian.

Η εφημερίδα επικαλούμενη αξιωματούχοι της αστυνομίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε εκδώσει στον 23χρονο παράνομο διαβατήριο, πιθανότατα με διαφορετικό όνομα, και ότι διέφυγε με ιδιωτικό αεροπλάνο.

Η ίδια εφημερίδα ισχυρίζεται πως το προξενείο, το οποίο φέρεται να βοηθήσει τον Νούρα να πληρώσει την εγγύηση αποφυλάκισης ύψους 100.000 δολαρίων.

Αυτό το καλοκαίρι, το Ριάντ παραδέχτηκε στο υπουργείο πως ο νεαρός επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο του 2017, αλλά αρνήθηκε να παράσχει πρόσθετες λεπτομέρειες.

«Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τον φέρουμε πίσω», ανέφερε ο βουλευτής εποπτείας των ΗΠΑ στο Όρεγκον. Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία δεν έχουν συνθήκη έκδοσης, γι’ αυτό δημιουργεί σκεπτικισμό το γεγονός ότι ο Νούρα προσάγεται στο αμερικανικό δικαστήριο.