Κοινωνικό Μέρισμα: Ούτε οι μισοί που έκαναν αίτηση δεν κατάφεραν να το πάρουν

Έξτρα χρηματοδότηση 80 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκαλύπτει τα 73,6 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να πληρωθούν αύριο 28 Δεκεμβρίου και οι τελευταίοι 229.047 δικαιούχοι Κοινωνικού Μερίσματος που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από τις 14 του μηνός, αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μαζί με την α΄δόση πληρωμών και την έξτρα επιδότηση για τις περσινές καταναλώσεις πετρελαίου θέρμανσης, η κυβέρνηση διέθεσε συνολικά 792 εκατομμύρια από τα 885 εκατομμύρια ευρώ του «υπερπλεονάσματος» για το 2018. Έτσι η κυβέρνηση διέθεσε για παροχές το 1/10 του πρωτογενούς πλεονάσματος των περίπου 7,5 δισ. ευρώ που κατέγραψε συνολικά εφέτος ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Παρόλα αυτά, εκκρεμεί ακόμη η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την χορήγηση του Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης για τις φετινές καταναλώσεις (πιθανότατα θα εκδοθεί σήμερα). Κλείνει έτσι ο κύκλος χορήγησης επιδομάτων, καθώς η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει αποκλείσει πως θα δοθεί ξανά φέτος Έκτακτο Επίδομα του ΟΑΕΔ σε άνεργους νέους 18-24 ετών. Μέσα στις επόμενες 60 ώρες θα πρέπει να κατατεθεί και η ΠΝΠ για αναστολή του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με την σχετική δέσμευση του Πρωθυπουργού, η οποία επαναβεβαιώθηκε την Παρασκευή και από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτριο Βίτσα.

Έπεσε ταυτόχρονα και η «αυλαία» χορήγησης αναδρομικών, καθώς το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση πως δόθηκαν όσα χρήματα προϋπολογίστηκαν, ενώ και το Οικονομικών κάνει «μπαλάκι» τους δικαιούχους στον ΕΦΚΑ ανακοινώνοντας πως «Η εκτύπωση των ενημερωτικών σημειωμάτων συντάξεων Δημοσίου του ΕΦΚΑ μηνός 01/2019 θα είναι διαθέσιμη μόνο μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ » ενώ μόνον «τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα για συντάξεις μέχρι και τον 12/2018 είναι διαθέσιμα στην διεύθυνση www1.gsis.gr/webtax/enhmerwtika».

Απολογισμός για το Μέρισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr περίπου 3,9 εκατομμύρια νοικοκυριά δοκίμασαν την τύχη τους, επιχειρώντας να λάβουν Κοινωνικό Μέρισμα εφέτος. Ωστόσο ούτε οι μισοί δεν κατάφεραν να φτάσουν «στην πηγή» για να πληρωθούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο απολογισμός της φάσης των αιτήσεων (η οποία έκλεισε την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου) έδειξε τα εξής αποτελέσματα:

– στο koinonikomerisma.gr μπήκαν για να υποβάλλουν αίτηση 3.887.025 ενδιαφερόμενοι

– από όλες τις αιτήσεις αυτές, επιλέγησαν τελικώς 1.692.400 δικαιούχοι (νοικοκυριά)

– το συνολικό ποσό που θα μοιραστούν φτάνει στα 783.610.600 ευρώ. Ξεπερνά δηλαδή τον αρχικό στόχο των 710 εκατομμυρίων και για αυτό απαιτήθηκαν έξτρα πιστώσεις 80 εκατομμυρίων ευρώ.

– Το «μέσο μέρισμα» ανάηλθε φέτος σε 483 ευρώ, ενώ οι τελευταίοι δικαιούχοι που θα πληρωθούν την Παρασκευή θα λάβουν από περίπου 320 ευρώ

– άλλες 1.395.603 αιτήσεις απορρίφθηκαν λόγω κριτηρίων ή λαθών

– 209.036 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους δικαιούχους όταν διαπίστωσαν πως δεν δικαιούνται μέρισμα (ή και για άλλους λόγους)

– 589.986 ενδιαφερόμενοι ξεκίνησαν να συμπληρώνουν αίτηση αλλά δεν ολοκλήρωσαν, κυρίως γιατί το σύστημα εμφάνισε ένδειξη πως και αν ακόμη την υποβάλουν, τελικώς θα απορριφθεί.

Με τα δεδομένα αυτά, η Κοινή Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη-Παπανάτσιου που υπεγράφη την παραμονή των Χριστουγέννων διαπιστώνει «ότι από την παρούσα απόφαση προκαλείται πρόσθετη δαπάνη, πέραν της αρχικώς προβλεφθείσας, σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, το ύψος της οποίας εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (πλήθος δικαιούχων), προβλέπεται ότι δεν θα υπερβεί το ποσό των ογδόντα εκατομμυρίων (80.000.000) ευρώ και επιτρέπεται από τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες. Η εν λόγω δαπάνη θα καλυφθεί από τις πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Οικονομικών υπό Ειδικό Φορέα 23-200 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες», ΚΑΕ 2762 «Δαπάνη χορήγησης κοινωνικού μερίσματος».

Προκαλείται επίσης δαπάνη για την αμοιβή της ΔΙΑΣ Α.Ε., ύψους περίπου πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, που θα καλυφθεί από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Οικονομικών, υπό Ειδικό Φορέα 23-200 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» και ΚΑΕ 0874 «Αμοιβές και προμήθειες τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων».

Με άλλα λόγια, εκτιμάται ότι κάποιες από τις 229.047 αιτήσεις που εγκρίθηκαν κατά την β΄φάση (έως Παρασκευή 21/12) μπορεί και τελικως να μην πληρωθούν, μετά το τελικό τεστ (πχ για ΙΒΑΝ ή ΑΦΜ κλπ) πριν σταλούν για πληρωμή. Σε κάθε περίπτωση όμως, το τελικό ποσό υπερκαλύπτει τον αριθμό των δικαιούχων, οι οποίοι θα δουν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους την προσεχή Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018.