ΠΑΤΡΑ: Κατά της Νομικής Σχολής και η ΝΟΔΕ Αχαΐας…με ειρωνικά σχόλια – Ολομέτωπη επίθεση Νικολόπουλου – Αντιδράσεων συνέχεια για την ωμή πρόκληση Μητσοτάκη!

 

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αρνητική στάση του προέδρου της ΝΔ  Κ.Μητσοτάκη για τη σύσταση Νομικής Σχολής  και  κυρίως  ή δήλωσή του ότι «η κυβέρνηση ΝΔ θα ακυρώσει την απόφαση της κυβέρνησης.

Τη μέχρι τώρα αφωνία των «γαλάζιων» βουλευτών, ήρθε να μετριάσει η δήλωση του προέδρου της ΝΟΔΕ Ανδρέα  Μαζαράκη με τον ειρωνικό  τίτλο ” ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ 5η ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ”.

Αναλυτικά αναφέρει:

Σε μια ευνομούμενη χώρα τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα θα πρέπει να ιδρύονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια με στόχο την διασφάλιση των επιστημονικών προϋποθέσεων για την λειτουργία τους. Θα πρέπει να θεραπεύουν νέα γνωστικά πεδία, που δεν υπάρχουν ακόμη στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά έχουν αποδείξει την μεγάλη δυναμική και την προοπτική τους στις εμπειρίες άλλων χωρών. Αυτονοήτως θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των ήδη λειτουργούντων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αντ’ αυτού, τα στοιχεία που υπάρχουν αποτυπώνουν την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια, λόγω των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό, υποδομή και πόρους, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Πάνω από το 50 % οι διδακτικές ανάγκες των ελληνικών πανεπιστημίων καλύπτονται από ωρομίσθιους συμβασιούχους. Στην πραγματικότητα από “εποχικούς” διδάσκοντες.
Επί της ουσίας η πολιτεία δεν έχει αναλάβει τις συνταγματικές τις υποχρεώσεις προς τα πανεπιστήμια και δεν έχει ανταποκριθεί στις οξυμένες ανάγκες και προτεραιότητες τους (χρηματοδότηση, κάλυψη ελλείψεων, φοιτητικές εστίες κλπ.) Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι.
Ένα ισχυρό επιχείρημα των υποστηρικτών της ίδρυσης τέταρτης Νομικής σχολής στην Πάτρα, είναι ότι θα επιτευχθεί αποσυμφόρηση των άλλων τριών νομικών σχολών της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να ισχύσει εάν παρέμενε σταθερός ο συνολικός αριθμός των εισακτέων. Με δεδομένο όμως ότι για αυτό αποφασίζει το υπουργείο και όχι το πανεπιστήμιο, αλλά και από την παλαιότερη ελληνική εμπειρία, το επιχείρημα αυτό μάλλον σαθρό είναι. Το πιθανότερο είναι και η νομική σχολή της Πάτρας να αποτελέσει προθάλαμο για τελική είσοδο στη νομική σχολή Αθηνών. Έχουν υπάρξει ακαδημαϊκά έτη που η αύξηση των φοιτητών από μετεγγραφές έφτασε έως το 40 %
Το επιχείρημα της αναχαίτισης του φαινομένου της εξόδου των ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό είναι μεν υπαρκτό, αλλά εάν το υιοθετούσαμε εξολοκλήρου θα έπρεπε να ιδρύσουμε τουλάχιστον 10 ακόμη ιατρικές σχολές. Ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία και υποαπασχόληση μαστίζει το νομικό κόσμο. Γνωρίζουμε όλοι ότι εδώ και πολλά χρόνια πολύ πτυχιούχοι της νομικής ακολουθούν παράλληλα επαγγέλματα (δημοσιογράφοι,διοικητικές θέσεις).
Η διευκόλυνση εξάλλου της επανόδου στη χώρα ελλήνων επιστημόνων και καθηγητών που σταδιοδρομούν σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής είναι ένα ακόμα επιχείρημα που έχει και αυτό την αξία του.
Μην παραγνωρίζουμε όμως και το γεγονός ότι στην Κομοτηνή το σύνολο των πανεπιστημιακών σχολών υπηρετούν όχι μόνο την ακαδημαϊκή τους αποστολή αλλά και τα εθνικά συμφέροντα σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.
Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να γίνει, είναι να επιτρέψουμε να συνδεθεί η παιδεία των τέκνων μας με τοπικισμούς και κομματικά …”χατίρια”. Η κυβέρνηση βλέποντες να χάνει το έδαφος κάτω απ’τα πόδια της αποφάσισε να επαναφέρει το θέμα της νομικής και να το κεντήσει πάνω στον προεκλογικό καμβά.
Ας σταθούμε μακριά τόσο από ανεύθυνους τοπικισμούς όσο και αγκυλώσεις, που τόσο πολύ δε μας αφήνουν να δούμε παραπέρα το μέλλον.
Dr ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Νο.Δ.Ε. Ν.Δ. ΑΧΑΪΑΣ

Ν.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πρωτάκουστη και εξωφρενική χαρακτηρίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος την αντίθεση του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στην ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
«Πραγματικά, είναι η πρώτη φορά που ακούω από έναν πολιτικό αρχηγό και ιδιαίτερα, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει κάτι τέτοιο και να αρνείται την ίδρυση μίας Σχολής σε ένα Πανεπιστήμιο, που μάλιστα είναι και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Νικολόπουλος.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, πρόσθεσε επίσης: «Αναρωτιέμαι, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε, γι’ αυτά που είπε,τους βουλευτές και τα τοπικά κομματικά στελέχη της ΝΔ. Ή μήπως όχι και δεν έχουν λόγο αυτοί;
Όπως και να έχει, τόσο ο ίδιος, όσο και όλοι όσοι ενστερνίζονται τις απόψεις του, πρέπει να γνωρίζουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας και κυρίως, απέναντι στο δίκαιο και στο ορθό. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκύβει έτσι το κεφάλι απέναντι στις συντεχνίες και τα συμφέροντα, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα κάνει έτσι και τυχόν γίνει πρωθυπουργός…»
Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Νίκος Νικολόπουλος υπογράμμισε: «Όφειλε να γνωρίζει ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι το αίτημα για ίδρυση Νομικής στην Πάτρα, χρονολογείται εγώ και τέσσερις (4) δεκαετίες, δηλαδή πολύ πριν από την ίδρυση της αντίστοιχης σχολής στην Θράκης!
Ήταν δε, ένα αίτημα που είχε χαρακτηριστεί δίκαιο από τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και το σύνολο σχεδόν των διατελεσάντων Πρωθυπουργών της χώρας, που πρέπει παρεμπιπτόντως να φέρουν «βαρέως» το γεγονός ότι δεν υλοποίησαν την δέσμευση τους.
Ολοκληρώνοντας, ο ανεξάρτητος Βουλευτής επεσήμανε: «Θυμάμαι το σθένος με το οποίο υποστήριξε το αίτημα για ίδρυση Νομικής Σχολής ο αείμνηστος Δήμαρχος Θεόδωρος Άννινος και για αυτό θλίβομαι σήμερα που ο νυν Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, όπως και άλλοι τοπικοί δημόσιοι παράγοντες, παραμένουν άφωνοι και δεν δείχνουν το ίδιο σθένος για την αποκατάσταση της πολύχρονης αυτής αδικίας.
Χαίρομαι, πάντως, που ο δικός μου κοινοβουλευτικός αγώνας, αλλά και στα 8 χρόνια της παρουσίας μου στο Δημοτικό συμβούλιο, βαίνει σήμερα προς δικαίωση, συνταυτισμένος με την βούληση και την πίστη ότι θα έχει αίσιο τέλος, της Πρυτάνεως κ. Βενετσάνας Κυριαζοπούλου, που με το νικηφόρο πείσμα της έχει «βάλει γυαλιά» σε πολλούς»!

 

Η «ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ» για την ίδρυση της Νομικής Σχολής:

Οι δηλώσεις – υποσχέσεις προς τους φορείς της Θράκης του κυρίου Μητσοτάκη ότι θα ακυρώσει την απόφαση ίδρυσης και λειτουργίας Νομικής Σχολής στην Πάτρα, βρίσκει την παράταξή μας «ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ» εκ διαμέτρου αντίθετη.

Η διεκδίκηση και οι πολύχρονοι αγώνες της πόλης από τη δεκαετία του ΄50 για την ίδρυση της Γ΄Πανεπιστημιακής Σχολής, η ολοκλήρωσή της με την Ιατρική και τώρα με τη Νομική Σχολή, αποτελούν παρακαταθήκη και δεν μπορούν να ακυρωθούν από κανέναν.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών ολοκληρώνεται με την ίδρυση της Νομικής Σχολής και η πόλη έχει πολλά να ωφεληθεί από την λειτουργία της. Στόχος μας είναι η σχέση πόλης – πανεπιστημίου να είναι αμφίδρομη επιφέροντας τα μέγιστα οφέλη για τις δύο πλευρές.

Η πόλη δεν πρέπει να δώσει σε κανέναν την ευκαιρία να παίξει παιχνίδια σε βάρος της για άλλη μια φορά. Παιχνίδια που τορπιλίζουν το μέλλον της, την πρόοδο και ανάπτυξή της. Καλούνται όλοι και ιδιαίτερα η Δημοτική Αρχή, να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την τοποθέτηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός.

Εμπορικός καλεί Μητσοτάκη για την ίδρυση της Νομικής Σχολής

O Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών είχε εκφράσει την χαρά και την ικανοποίηση του για την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας και ανακοίνωσε επίσημα η Πρύτανις κα Βενετσάνα Κυριαζοπούλου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή την επέτειο εορτασμού των 54 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου στις 30/11/2018.

Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών αποτέλεσε κατάκτηση της πόλης και όσων πίστεψαν στο εγχείρημα Καθοριστική για την δημιουργία του υπήρξε η δυναμική και πρωτοπόρα δράση και του ΕΕΣΠ και του αείμνηστου τότε Προέδρου του Ανδρέα Χ. Παπανδρέου. Πάγιο αίτημα της πόλης και των φορέων της ήταν και η δημιουργία Νομικής Σχολής ούτως ώστε το Πανεπιστήμιο Πατρών να ολοκληρωθεί και να συμβάλει στην πρόοδο και ανάπτυξη της πόλης μέσα από μια σχέση αποδοτικής συνεργασίας.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την αντίθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κου Μητσοτάκη στην ίδρυση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα, καθώς και την πρόθεσή του να ακυρώσει την απόφαση ίδρυσης της Σχολής.

Η επιχειρηματολογία για την διασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος των αποφοίτων δεν ευσταθεί καθώς έχει ανακοινωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων δεν θα μεταβληθεί. Το Ακαδημαϊκό επίσης έργο θα αναβαθμιστεί και στις υπόλοιπες Νομικές Σχολές καθώς θα φοιτούν λιγότεροι φοιτητές σ΄ αυτές με καλύτερη αναλογία διδασκόντων φοιτητών. Ακόμη θα υπάρξει προσέλκυση νέου υψηλού επιστημονικού δυναμικού που αυτήν την στιγμή προσφέρει τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τον κύριο Μητσοτάκη να αναθεωρήσει τις απόψεις του προς όφελος της πόλης και της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης