(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Μαθητές του 1ου ΓΕΛ στη Κωνσταντινούπολη – Συναντήθηκαν με τον Πατριάρχη

Αντιπροσωπία της ομάδας ERASMUS+ του 1ου Γενικού Λυκείου Πάτρας πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη μελέτης στο Γενικό Λύκειο Sarkuysan Anadolou στην πόλη Γκεμπζέ της ευρύτερης περιοχής Κωνσταντινούπολης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος που εκπονείται στο σχολείο μας σε συνεργασία με δευτεροβάθμια σχολεία της Τουρκίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Σουηδίας και έχει τίτλο «Μετανάστευση και ξενοφοβία, μία πρόκληση για τις Δυτικές Δημοκρατίες μας», χρηματοδοτείται δε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του σχολείου:

«Το σχολείο υποδοχής είχε άριστα οργανώσει τις ανάλογες δραστηριότητες της επίσκεψης όπως παρουσιάσεις σχετικά με το μεταναστευτικό – προσφυγικό- στατιστικά στοιχεία και γεγονότα στην Τουρκία σε χώρους Πανεπιστημιακούς αλλά και της Υπηρεσίας μεταναστευτικής πολιτικής του Γκεμπζέ, συναντήσεις σε Δημοτικά σχολεία με νεαρούς μαθητές και μαθήτριες προσφυγικών οικογενειών από τη Συρία και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και καταπολέμησης του άγχους, στα οποία οι μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν μαζί με τους αντίστοιχους των άλλων σχολείων εταίρων.

Οι πέντε μαθήτριες της Β τάξης του σχολείου μας που συμμετείχαν σε αυτή την επίσκεψη μελέτης είναι: Η Ζωή Σιμόνα Αβράμη, οι δίδυμες αδελφές Βασιλική και Γεωργία Ζαφειροπούλου, η Ελένη Φραντζή και η Αγγελική Χριστουπούλου. Τις μαθήτριες συνόδεψαν και εργάστηκαν μαζί τους η διευθύντρια του σχολείου κυρία Ευρυδίκη Παπάζογλου (υπεύθυνη για το πρόγραμμα) και η καθηγήτρια των Αγγλικών κυρία Μαριάνθη Αμπατζή (υπεύθυνη επαφής).

Τους καθηγητές των αποστολών δέχτηκαν ο Δήμαρχος του Γκεμπζέ και ο Κυβερνήτης της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι μας μίλησαν για την πόλη και μας ενημέρωσαν για το μεταναστευτικό – προσφυγικό θέμα τόσο στο Γκεμπζέ όσο και στην υπόλοιπη Τουρκία.

Οι μαθήτριές μας φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των Τούρκων μαθητών και αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από τη θερμή φιλοξενία.

Κορυφαία στιγμή για την ομάδα μας ήταν η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Τζιμπαλί της Κωνσταντινούπολης.

Η επίσκεψη μελέτης τελείωσε στο πνεύμα της ειρήνης, της συνεργασίας και της συναδέλφωσης των λαών που προωθούν τα προγράμματα Erasmus+ .»