Συγκράτηση και μετριοπάθεια από Ρωσία και Ουκρανία ζητά ο Στόλτενμπεργκ

Να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης καλεί Ρωσία και Ουκρανία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στην Κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής «Welt».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ απέρριψε έμμεσα το αίτημα του Κιέβου για αποστολή πολεμικών πλοίων στη χερσόνησο της Κριμαίας, απευθύνοντας έκκληση για μετριοπάθεια και στις δυο πλευρές.

«Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι ότι όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα ο Στόλτενμπεργκ καλεί την Μόσχα να διασφαλίσει «απρόσκοπτη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα και ελεύθερη διάβαση στο στενό του Κερτς».

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης κατά των ουκρανικών πλοίων και των ναυτικών. Αυτό το περιστατικό υπενθυμίζει τον πόλεμο που συνέβη εδώ και τέσσερα χρόνια στην Ουκρανία».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε το κάλεσμα της Συμμαχίας για άμεση απελευθέρωση των 24 κρατούμενων ρώσων ναυτών και των τριών πλοίων που επάνδρωναν.