ΠΑΤΡΑ: “Καλπάζει” ο καρκίνος του παγκρέατος – Επιστημονική ημερίδα της Αντικαρκινικής Εταιρείας και του «Αγκαλιάζω»

Αυξητική τάση– και μάλιστα σε νέους– εμφανίζει τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας ο καρκίνος τους παγκρέατος. Το γεγονός αποδίδουν οι επιστήμονες διεθνώς, στο πρόχειρο φαγητό, συνήθεια που γίνεται τρόπος ζωής για πολλούς στην εφηβεία και τους ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή τους.

Ο ρυθμός εμφάνισής του καρκίνου αυτού αυξάνεται, με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να διαγιγνώσκονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο.

Το «κλειδί» και σε αυτήν την μορφή καρκίνου είναι η έγκαιρη διάγνωση για την καλύτερη αντιμετώπισή του, εφόσον έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε επίπεδο θεραπευτικής προσέγγισης.

Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά την επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού το παράρτημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Πατρών και ο Ομιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «Αγκαλιάζω» στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Αστήρ».

Ομιλητές ήσαν οι: Θωμόπουλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Ενδοσκοπικού Τμήματος Π.Γ.Ν.Π., ο οποίος επικεντρώθηκε στην διαγνωστική προσέγγιση της νόσου, ο Ζυγομαλάς Ν. Απόλλων, Χειρουργός MD, δρ Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος μίλησε για τη χειρουργική αντιμετώπιση, και ο Μακατσώρης Θωμάς, επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας Π.Γ.Ν.Π., ο οποίος αναφέρθηκε στις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους στην χειρουργική αντιμετώπιση του Καρκίνου Παγκρέατος.

Στο προεδρείο βρίσκονταν οι καθηγητές Ογκολογίας του Παν/μίου Πατρών Χαράλαμπος Καλόφωνος, Ακτινοθεραπευτικής Δημήτρης Καρδαμάκης και Χειρουργικής Διονύσιος Καραβίας, ενώ την ημερίδα συντόνιζε η δημοσιογράφος Μαρία Σιορώκου.