Απειλεί με βέτο στη συμφωνία του Brexit η Ισπανία

O πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ δήλωσε (χτες Τετάρτη) ότι η χώρα του θα προβάλει βέτο στο σχέδιο της Βρετανίας για Brexit με αφορμή τις αμφισβητήσεις για την χερσόνησο του Γιβραλτάρ.
«Είμαστε απογοητευμένοι. Βρίσκουμε πως το άρθρο 184 της συμφωνίας απειλεί την ικανότητα της Ισπανίας να διαπραγματεύεται για το μέλλον του Γιβραλτάρ με το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους.
«Οι ισπανικές αρχές αναμένουν να οριστικοποιηθεί το ντοκουμέντο του Brexit στη συνάντηση που θα γίνει το Σαββατοκύριακο, αλλιώς θα προβάλουμε το δικαίωμα του βέτο» πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Josep Borrell είχε δηλώσει την Δευτέρα πως η Μαδρίτη θα ήθελε να έχει χωριστές συνομιλίες για το Γιβραλτάρ, στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου του Ηνωμένου Βασιλείου και να καταγραφεί η πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με το Λονδίνο.

Το Γιβραλτάρ, στις νότιες ακτές της Ισπανίας, ανήκει στις «εξωχώριες περιοχές της Βρετανίας» από το 1713, βάσει της Συμφωνίας της Ουτρέχτης.
Η Ισπανία δεν έχει παύσει να διεκδικεί την επιστροφή του, αλλά δύο φορές οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ έχουν απορρίψει την ιδέα της ισπανικής κυριαρχίας, το 1967 και το 2002.