(ΗΧΗΤΙΚΟ)-ΑΧΑΪΑ: Βαρύ πλήγμα στην ελαιοπαραγωγή – Πάνω από 17.000 οι αιτήσεις για ζημιές από τον τυφώνα “Ζορμπά” και τις ασθένειες – Κραυγή αγωνίας των παραγωγών!

Οι έντονες βροχές του Ιουνίου, μετά οι ασθένειες στα ελαιόδεντρα, για να έρθει ο τυφώνας «Ζορμπάς» στα τέλη Σεπτεμβρίου ήρθε να αποτελειώσει τις καλλιέργειες -λίγο πριν τη συγκομιδή- οδηγώντας χιλιάδες παραγωγούς της Αχαΐας σε αδιέξοδη κατάσταση, αφού η πολιτεία δεν δείχνει να μπορεί να αποζημιώσει ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.
Αν και στην αρχή το ξώφαλτσο πέρασμα της κακοκαιρίας έδωσε σε πολλούς την αίσθηση ότι οι καταστροφές ήσαν περιορισμένες, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν τώρα, ότι κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται στις καταστάσεις του ΕΛΓΑ, εκεί που οι ελαιοπαραγωγοί έχουν απευθυνθεί για να δηλώσουν τις ζημιές στα λιοστάσια τους, ελπίζοντας σε κάποια κρατικά μέτρα.
Οι αιτήσεις αυτές ξεπερνούν τις 17.000 σε ολόκληρο τον νομό, νούμερο που από μόνο του δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, με μείωση σοδειάς που αγγίζει το 70%.
Μεγάλο είναι το πλήγμα σε Δυτική Αχαΐα, Αιγιάλεια, Χαλανδρίτσα, Τριταία και άλλες περιοχές, στις οποίες οι καλλιεργητές περιμένουν το «μάννα εξ ουρανού», αφού φέτος δεν θα μαζέψουν καν ελιές, περιμένοντας την επόμενη σοδειά, αν βέβαια και πάλι οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.
«Χρέος στο χρέος» έλεγαν πολλοί ελαιοπαραγωγοί στην «Π», δίνοντας έτσι το στίγμα της καταστροφής, σε ένα νομό που το προϊόν είναι πρώτο ποσοτικά και κατά συνέπεια σε αυτό βασίζεται κυρίως το αγροτικό εισόδημα.
Στην Αχαΐα, οι ελιές υπολογίζονται στο 1 εκατομμύριο ρίζες, οπότε η ζημιά ανά δέντρο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ήταν στα 10-15 ευρώ, τουτέστιν η απώλεια ανέρχεται συνολικά στα 10-15 εκατ. ευρώ.
Το κονδύλι καλείται να καλύψει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με έκτακτη απόφαση, αφού για δάκο και περονόσπορο υπάρχει εξαίρεση αποζημίωσης κι επειδή αυτές οι ασθένειες διαδέχθηκαν τα καιρικά φαινόμενα, δεν προβλέπεται χρηματική ενίσχυση.
Τις επόμενες ημέρες αγροτοσυνδικαλιστές θα επισκεφθούν το υπουργείο, ζητώντας έστω και 10 ευρώ ανά δέντρο, αφού όπως λένε οι ίδιοι, «έστω και ένα χιλιάρικο στις εκατό ρίζες, κάτι είναι κι αυτό, για να βγουν τουλάχιστον τα λιπάσματα!».
Εάν εξατομικευτεί, η ζημιά σε δέντρα, τότε κατά μέσο όρο θα μπορούσε να δοθεί στον κάθε παραγωγό οικονομική βοήθεια έως 2.000 ευρώ, χωρίς να χάνουν και οι μικροί ελαιοπαραγωγοί.
Το εάν η ζημιά προέρχεται από την κακοκαιρία ή από ασθένειες, δεν μπορεί να γνωματευθεί από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, αφού ο έλεγχος προβλέπεται να γίνει (αν γίνει) Φεβρουάριο-Μάρτιο και «δεν θα έχουν μείνει ούτε κουκούτσια» όπως σημειώνουν οι θιγόμενοι καλλιεργητές.
Μια πρώτη, πρόχειρη ωστόσο καταγραφή, έχει γίνει τις ημέρες αμέσως μετά το καιρικό πλήγμα, χωρίς αυτό να μετράει επί της ουσίας.

Στον ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4 μίλησε ο αγροτοσυνδικαλιστής  της Δυτική Αχαΐας Χρήστος Μπεκίρης