Γερμανία: Ποιος προηγείται στην κούρσα διαδοχής της Μέρκελ

advertisement

Μόλις τρεις μονάδες πίσω από το CDU/CSU είναι οι Πράσινοι, σε νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία.

Στην έρευνα του Ινστιτούτου Forsa, η Χριστιανική Ενωση συγκεντρώνει 27% και στη δεύτερη θέση είναι οι Πράσινοι με 24%, ενώ ακολουθούν το SPD και το AfD, που συγκεντρώνουν από 13%. Με τα δεδομένα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης δεν θα μπορούσε να σχηματιστεί «μεγάλος» συνασπισμός, καθώς CDU/CSU και SPD συγκεντρώνουν μόλις 40%.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή του διαδόχου της Ανγκελα Μέρκελ στο CDU, ο Φρίντριχ Μερτς υστερεί της καγκελαρίου κατά 22 μονάδες, εντός του κόμματος, σε δημοτικότητα.

Όμως, την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της Emnid για την Bild am Sonntag, ο Μερτς φαίνεται να προηγείται στην κούρσα διαδοχής, καθώς συγκεντρώνει το 38% των προτιμήσεων, έναντι 27% της γ.γ. του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και 13% του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν. Σε ό,τι αφορά τους υποστηρικτές του κόμματος, ο Μερτς προηγείται με 44% και ακολουθούν η Κραμπ-Καρενμπάουερ με 39% και ο κ. Σπαν με 9%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 68% δηλώνει ότι δεν στενοχωρήθηκε με την απόφαση της Μέρκελ να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 28%. Μεταξύ των υποστηρικτών του CDU, το 54% δηλώνει ότι απογοητεύτηκε από την προαναγγελία αποχώρησης της Μέρκελ, αντίθετα εκφράζεται το 30%. Την ίδια ώρα όμως, το 60% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του Χορστ Ζεεχόφερ από την ηγεσία του δικού του κόμματος, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας.