Γερμανία και Γαλλία σταματούν τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία

Την ανάκληση όλων των εξαγωγών γερμανικών οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία μέχρι να δοθούν ουσιαστικές εξηγήσεις για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι επανέλαβε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

«Είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί το υπόβαθρο αυτής της τρομερής πράξης», δήλωσε η Μέρκελ από την Πράγα στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, εμείς δεν θα παραδώσουμε όπλα στην Σαουδική Αραβία», είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πώλησης γαλλικών οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία και της υπόθεσης του δημοσιογράφου.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στη Σλοβακία, ο Μακρόν εξήγησε ότι θα ήταν «καθαρή δημαγωγία να συνδέσουμε την αναστολή της πώλησης οπλικών συστημάτων στο Ριάντ λόγω της δολοφονίας Κασόγκι».

«Τι σχέση έχουν οι πωλήσεις όπλων με τη δολοφονία; Εγώ αντιλαμβάνομαι την σύνδεση με όλο αυτό που συμβαίνει στην Υεμένη, αλλά όχι με τον κύριο Κασόγκι», τόνισε ο Μακρόν.

Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου ακολούθησαν τις εκκλήσεις της Γερμανίας και της Αυστρίας να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο βασίλειο του Ριάντ που κατηγορείται για τη δολοφονία του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου, αλλά και για την εμπόλεμη ζώνη της Υεμένης.