Βρυξέλλες: Σχεδιάζουν έκτακτο Eurogroup για τις συντάξεις

Σε έκτακτο Eurogroup στα μέσα Νοεμβρίου ενδέχεται να μετατεθεί η κρίσιμη ημερομηνία για λήψη απόφασης για τη τύχη των συντάξεων, καθώς πρέπει να κατατεθεί ένα τελικό σχέδιο προϋπολογισμού στην Ελληνική Βουλή.

Το μήνυμα πως οποιαδήποτε απόφαση για τις συντάξεις πρέπει να ληφθεί με κύριο γνώμονα αφενός την βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος και αφετέρου να μην ακυρώσει φιλο-αναπτυξιακά μέτρα για την οικονομία θα μεταφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στον Ευκλείδη Τσακαλώτο σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Ο αξιωματούχος μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας άφησε να εννοηθεί πως ενδεχομένως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πλήρης κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων και την ίδια στιγμή να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση το πακέτο φιλο-αναπτυξιακών μέτρων.

Η προτίμηση των ευρωπαίων είναι να υπάρχει αναπτυξιακός χαρακτήρας στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για να δαπανήσει το υπερπλεόνασμα σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο η Ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους εταίρους για τη χρονική σειρά που πρέπει να ακολουθηθεί καθώς η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή έτσι ώστε να πάρει έγκριση.

Συνεπώς, αν και στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα γίνει συζήτηση για την Ελλάδα στο περιθώριο, ενδέχεται να αποτελέσει θέμα της ημερήσιας διάταξης σε πιθανό έκτακτο Eurogroup στα μέσα Νοεμβρίου. Κεντρικό ζήτημα του έκτακτου Eurogroup είναι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης, παρόλα αυτά εικάζεται πως είναι χρονικά ιδανικό για να κλείσει και το θέμα των συντάξεων.