Η ενοχή ήταν ένοχη

Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες τις διαμαρτυρίες των εκπολιτιστικών συλλόγων, φορέων και κατοίκων του Αρκτικού Διαμερίσματος του Δήμου Πατρέων, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη συνέχιση της λειτουργίας της Ξερόλακκας.
Εν ολίγοις δηλώνουν προς κάθε αρχή, και κυρίως προς τη δημοτική, ότι η ανοχή τελείωσε και ακολουθεί περίοδος κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών.
Καιρός ήταν, καθώς λύσεις από τις δύο δημοτικές αρχές των περιόδων 2010-2014 και 2014 έως σήμερα δεν δόθηκαν παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις που αφειδώς είχαν μοιράσει.
Η ανοχή έως σήμερα ήταν ένοχη, αν όχι συνένοχη.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η δημοτική αρχή Δημαρά («κλείνουμε την Ξερόλακκα την 1/1/2011»), καθώς και η δημοτική αρχή Πελετίδη («Η Ξερόλακκα έπρεπε να έχει κλείσει χθες»), δεν είχαν κανένα σχεδιασμό, καμία ετοιμότητα, ουδέν όραμα, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Κοινός παρονομαστής η δίψα για την κατάληψη του Δημοτικού Μεγάρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η πόλη σήμερα, αλλά και ο νομός, «λούζονται» τις συνέπειες. Ο μεν Δημαράς, που διατυμπάνιζε προς κάθε κατεύθυνση το πόσο Πατρινός ήταν, αφού τα έκανε «θάλασσα», σήμερα κατοικεί στην Ιταλία! Ο κ. Πελετίδης μετέτρεψε τον Δήμο σε παράρτημα του Περισσού!
Αισθάνομαι την ανάγκη να υπενθυμίσω την κατάσταση που επικρατούσε στον Νομό προ του 2010, επειδή πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών και ο «τζόγος» γύρω από τα απορρίμματα καλά κρατεί.
Αναφέρω απόσπασμα από την ομιλία μου στα εγκαίνια του ΧΥΤΑ Φλόκα:
«Για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, το περιβάλλον αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Εφαρμόζοντας ένα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, είμαστε ο πρώτος νομός στην Ελλάδα που έχει την ετοιμότητα να ανταπεξέλθει στους στόχους για κάλυψη όλου του νομού με ΧΥΤΑ και παύση των ανεξέλεγκτων χωματερών έως το 2008. Ο νομαρχιακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων περιλαμβάνει την κατασκευή δυο νέων ΧΥΤΑ: Ανατολικής Αιγιάλειας και Δυτικής Αχαΐας και την αποκατάσταση και ένταξη στο φυσικό περιβάλλον 4 ανεξέλεγκτων χωματερών: Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού και Πετροχωρίου. Ο ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας στον Δήμο Αιγείρας είναι το πρώτο έργο που ολοκληρώθηκε, με προϋπολογισμό 2.560.000 ΕURΟ. Η κατασκευή του ΧΥΤΑ Δυτ. Αχαΐας στο ΔΔ Φλόκα του Δήμου Ωλενίας ολοκληρώνεται και αρχίζει η δοκιμαστική λειτουργία τους επόμενους μήνες. Εχει ξεκινήσει η αποκατάσταση ανεξέλεγκτων χωματερών. Σε ό,τι αφορά την κατασκευή Εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων, η Νομαρχία Αχαΐας ήταν και παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα. Για το Εργοστάσιο αυτό, απαιτήσαμε και πετύχαμε ως ΝΑ Αχαΐας, την πλήρη χρηματοδότηση του έργου. Η Αχαΐα είναι ο πρώτος νομός που επιτυγχάνει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για κάλυψη όλου του νομού με ΧΥΤΑ και παύση των ανεξέλεγκτων χωματερών».
Αυτά τον Απρίλιο του 2008, ενώ ήδη είχαμε δώσει θετική γνώμη στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον ΧΥΤΑ Παπανικολού στη Δυτ. Αιγιάλεια. Ολοκληρωμένο σχέδιο και με αποτελέσματα. Τα έργα αυτά ολοκληρώθηκαν. Σήμερα μ’ αυτά και μ’ αυτά γίναμε ουραγοί.
Ακατάσχετη φλυαρία, υποσχεσιολογία, έλλειψη σχεδιασμού και βήματα όπισθεν.
Προσοχή, λοιπόν, στις μελλοντικές μας επιλογές.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

*Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος είναι πρώην βουλευτής Αχαΐας και τέως νομάρχης Αχαΐας.