Τζανακόπουλος: Mας προβληματίζει η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα των Σκοπίων

«Η μεγάλη υπεροχή του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ αποτελεί θετική εξέλιξη στην πορεία για την κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μας προβληματίζει ωστόσο η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών καθώς αναδεικνύεται σκεπτικισμός απέναντι στη Συμφωνία», ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως είπε «εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής, η συντριπτική υπεροχή του ΝΑΙ δεν καθίσταται πολιτικά δεσμευτική για την αντιπολίτευση. Το λόγο επομένως έχει τώρα η Βουλή της ΠΓΔΜ και ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του κου Ζάεφ για Συνταγματική Αναθεώρηση θα τελεσφορήσει».

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του κου Ζάεφ με κύριο γνώμονα τη διαφύλαξη της δυναμικής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το κλίμα εθνικισμού & καχυποψίας που συντηρείται & στις δύο πλευρές των συνόρων από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις υπονομεύει τις δυνατότητες επίλυσης της διαφοράς μεταξύ των χωρών μας και φιλοδοξεί να συντηρήσει το πολιτικό & ιστορικό αδιέξοδο στα Βαλκάνια», ανέφερε.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία, λέγοντας, «βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία, ακολουθώντας τις εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της, να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι οι απέναντι εθνικιστές κατάφεραν να επιφέρουν μέσω της αποχής πλήγμα στη διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας.

Βλέπουμε τη ΝΔ να επιχαίρει για την δήθεν πολιτική επιτυχία όσων στη γειτονική χώρα επιμένουν στην διατήρηση της ονομασίας «Μακεδονία», όσων θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονους του Μεγαλέξανδρου & διαδήλωναν χθες στην πόλη των Σκοπίων με σύνθημα: «όχι στην ελληνική γενοκτονία».

Η ΝΔ χαρακτηρίζει τη συμφωνία εθνικά επιζήμια & επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και το VMRO για αυτά της πΓΔΜ.
Αν η συμφωνία είναι επιζήμια για την Ελλάδα πώς είναι δυνατόν να είναι ταυτόχρονα επιζήμια και για την πΓΔΜ και το αντίθετο;

ΝΔ & VMRO είναι αιχμάλωτοι μιας ακροδεξιάς λογικής & υπό το φόβο του πολιτικού κόστου δεν τολμούν να αναλάβουν την ευθύνη για να βρεθεί μια δίκαιη &βιώσιμη λύση στην διαφορά μεταξύ των 2 χωρών. Προτιμούν να διατηρούν το αδιέξοδο, να μεταθέτουν το θέμα &να συντηρούν τον εθνικισμό.

Ρωτάμε τη ΝΔ: αν αυτή η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα και παρόλα αυτά δήθεν απορρίφθηκε από τον γειτονικό λαό ποια κατά τη γνώμη της μπορεί να είναι η λύση; Η απάντηση είναι: καμία.

Ο κος Μητσοτάκης δεν έχει ούτε τη βούληση, ούτε το όραμα, ούτε βεβαίως τη δύναμη να συγκρουστεί με τις αντιδραστικές δυνάμεις & ιδεολογίες στο εσωτερικό της ΝΔ &στην ελληνική κοινωνία ώστε να δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα φιλίας, συνεργασίας & συνανάπτυξης στην ευρύτερη Βαλκανική.

Ο κος Μητσοτάκης συνεχίζει την παράδοση του κου Σαμαρά και των ομοίων του που είναι και οι υπεύθυνοι για όσα σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο λαοί».

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με νηφαλιότητα, σωφροσύνη & αίσθηση εθνικού καθήκοντος να υποστηρίζει την ανάγκη για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση των 2 χωρών & προς την σταθεροποίηση & την εξασφάλιση φιλίας&συνεργασίας στα Βαλκάνια.