Πολύ σύντομα θα δουν το λάθος τους

Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης, πέραν της εύλογης ονοματολογίας για τους υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που εκδηλώνεται κάθε φορά που πλησιάζουμε στις κάλπες, μεγάλη σημασία έχουν και οι πολιτικές προσεγγίσεις για τον τρόπο λειτουργίας και μετεξέλιξης της ίδιας της Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόσφατη εξαγγελία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής τους αυτοτέλειας, δημιουργεί νέα δεδομένα αλλά και νέες προκλήσεις.

Πρόκειται για θεσμική μεταρρύθμιση πρώτης γραμμής που, πέραν όλων των άλλων, υποδηλώνει στην πράξη τη φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας για την ίδια την οργάνωση του κράτους και την ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης με τρόπο που να δικαιολογεί την ονομασία της.

Δηλαδή, περιχαράκωση του αυτοδιοίκητου χωρίς εξαρτήσεις, κυρίως οικονομικές, από την κεντρική διοίκηση.

Δικαίως η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίστηκε εμβληματική. Ο δε αντίλογος που έως τώρα έχει εγερθεί είναι προσχηματικός, οχυρωμένος σε αμήχανες μικροκομματικές ενστάσεις που στα μάτια της κοινής γνώμης εμφανίζονται ως «άρνηση για την άρνηση» και τίποτα περισσότερο.

Η ουσία είναι ότι η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, υπό το πρίσμα της αδιαμφισβήτητης επικράτησης της στις επόμενες εκλογές- όποτε κι αν γίνουν- αλλάζει εντελώς το τοπίο στην Αυτοδιοίκηση. Φέρνει τον δημότη στο κέντρο της προσοχής, δίνει εξόχως μεγαλύτερα περιθώρια για την ενίσχυση, ποσοτικά και ποιοτικά, των δημοτικών υπηρεσιών και φυσικά ενισχύει την απαίτηση για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία για τον τρόπο που επιλέγεται να δαπανηθούν οι επιπλέον πόροι.

Ο όρος ανταποδοτικότητα αποκτά νέο περιεχόμενο. Οι τοπικές κοινωνίες δυναμώνουν και μαζί τους δυναμώνουν όλοι οι φορείς που τις περιβάλλουν. Επιπλέον, καταρρίπτεται το επιχείρημα πολλών δημοτικών αρχών που αρκούνται σήμερα σε μια στείρα διαχείριση επικαλούμενες ότι δεν υπάρχουν πόροι ώστε να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ή μακρόπνοες ανάγκες των περιοχών τους.

Με μια φράση η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο γνώρισε η Αυτοδιοίκηση εδώ και δεκαετίες. Ακόμα και οι διαπρύσιοι αντιρρησίες στην απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους θα δουν πολύ σύντομα το λάθος που σήμερα κάνουν, εκκινούμενοι προφανώς από την ακατανόητη (αμετανόητη) προσκόλλησή τους σε κομματικούς δογματισμούς.

*Η Αθηνά Τραχήλη είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.