Β. Κικίλιας: Ποιος έδωσε εντολή να αγοράσει η ΔΕΗ εταιρεία συνεργάτη του Ζάεφ;

Απαντήσεις από την κυβέρνηση για το «ποιος έδωσε την πολιτική εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ να εξαγοράσει την εταιρεία εμπορίας ενέργειας EDS έναντι 5 εκατ. ευρώ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων εν όψει της συμφωνίας για το Σκοπιανό» ζήτησε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Πρέπει να βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα και να απαντήσει» ανέφερε ο κ. Κικίλιας με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι «η ΔΕΗ έχει κινδυνεύσει 2-3 φορές να χρεοκοπήσει τον τελευταίο χρόνο και δεν είχε να πληρώσει τη μισθοδοσία της».

«Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης, μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Σκρέκα, έκαναν συνέντευξη Τύπου για το θέμα της ΔΕΗ, την αδυναμία της επιχείρησης, τα μπλακ άουτ, τα προβλήματα χρηματοδότησης. Και δύο μήνες πριν τη συμφωνία των Πρεσπών, έδωσαν εν κρυπτώ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων, “μποναμά” 5 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ΔΕΗ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική εντολή» επισήμανε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι «το θέμα είναι μείζον, πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να διερευνηθεί άμεσα».

«Πολύ σοβαρό» χαρακτήρισε το θέμα και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος. «ΔΕΗ και κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν άμεσα, σαφείς και ολοκληρωμένες απαντήσεις» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ η ΔΕΗ «εξαγόρασε εταιρεία του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, έναντι 4,8 εκατ. ευρώ, δυο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών». Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, «η εταιρεία ΕDS ανήκε στον αντιπροέδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων, αρμόδιο για την οικονομία Κότσο Ανγκιούσεφ, προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ».

Απαντώντας στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η ΔΕΗ χαρακτήρισε την απόφαση για την εξαγορά της εταιρείας «καθαρά επιχειρηματική απόφαση στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων».