«Ανοίγουν στόματα» μετά τις καρατομήσεις για τις πυρκαγιές

Σε απόλυτο βέρτιγκο λειτουργεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στο ΑΠΕ περί θολούρας. Θολούρα που ωστόσο δεν αφορά την κοινή γνώμη που έχει ξεκάθαρη άποψη για το τι συνέβη στο Μάτι και ποιοι σήμερα (αλλά και στο παρελθόν) έχουν ευθύνες. Θολούρα που αφορά στην ίδια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Διαψεύδοντας τον ίδιο του τον εαυτό όταν εγκαλούσε την αντιπολίτευση που ζητούσε παραιτήσεις λέγοντας ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους και εν ηρεμία, γελοιοποιώντας ακόμα και το επιχείρημα για το εμπάργκο εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι που ήταν ότι τα ρεπορτάζ του Σκάι έλεγαν για αντικατάσταση των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος «επειδή θέλει να πλήξει το ηθικό τους την ώρα της μάχης και να επικρατήσει χάος», μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα, ο πρωθυπουργός καρατομεί τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και καρατόμησε τους αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Μετά από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει ο μέχρι χθες υπαρχηγός, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ενώ νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αναλαμβάνει ο μέχρι χθες υπαρχηγός, αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος.
Η στροφή της κυβέρνησης μπροστά στη γενική κατακραυγή και την οργή της κοινωνίας είναι εμφανής, όπως όμως είναι καταφανέστατη η προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα και ενώ ο κατάλογος των νεκρών και των αγνοουμένων από την εθνική τραγωδία στο Μάτι είναι ακόμα ανοικτός. Με βάση ποιο πόρισμα αποδόθηκαν ευθύνες και καρατομήθηκαν οι αρχηγοί της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και απομακρύνεται ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας; Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί δεν έλεγαν ότι δεν μπορούν να κόβονται κεφάλια εν θερμώ επειδή το θέλει η αντιπολίτευση που κοιτά να εκμεταλλευθεί πολιτικά την τραγωδία;

Ερωτήματα
1. Με βάση ποιο πόρισμα αποδόθηκαν ευθύνες και καρατομήθηκαν οι αρχηγοί της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και απομακρύνεται ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας;

2. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί δεν έλεγαν ότι δεν μπορούν να κόβονται κεφάλια εν θερμώ επειδή το θέλει η αντιπολίτευση που κοιτά να εκμεταλλευθεί πολιτικά την τραγωδία;

3. Κατέληξε ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση σε κάποιο πόρισμα;
Διενήργησαν οι υπηρεσίες, ο κρατικός μηχανισμός κάποια έρευνα της οποίας το πόρισμα έχει στα χέρια του το Μαξίμου ή ο υπουργός Εσωτερικών που ανέλαβε και τις αρμοδιότητες του κ. Τόσκα;

Μεγάλα λάθη και παραλείψεις της Πολιτείας, εγκληματική «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού, σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, απαρχαιωμένα επίγεια και εναέρια μέσα βρίσκονται μέσα στο κάδρο των ευθυνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, με τις καταγγελίες να πληθαίνουν σε καθημερινή βάση.

Ο λόγος για την τεράστια έλλειψη σε μέσα και υποδομές -δασική υπηρεσία, πυροσβεστικό σώμα- ελλείψεις σε προσωπικό και ανυπαρξία ενός πραγματικά εφαρμόσιμου σχεδίου, το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίσει την εκδήλωση και διαχείριση τέτοιου είδους φαινομένων.

Τα όσα είπε ο αστυνομικός, που βρέθηκε στο Μάτι, και συνδικαλιστής της ΠΟΑΣΥ Γιώργος Βαχλιώτης στην εκπομπή του Epsilon «Από Νωρίς» είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά. «Ούτε το GPS των περιπολικών δεν λειτουργούσε καθώς οι χάρτες δεν ήταν ενημερωμένοι και οι ίδιοι κινδύνευαν να εγκλωβιστούν στις φλόγες». Όπως λέει χαρακτηριστικά «πήγαμε στη φωτιά χωρίς καμία οργάνωση και συγκεκριμένο σχέδιο, λειτουργούσαμε αυτοβούλως. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Και κινδυνεύσαμε από τη φωτιά, μας κύκλωσε. Δεν είναι η πρώτη φορά που δεν λειτουργούν οι ασύρματοι. Όταν τοποθετήθηκε το νέο ψηφιακό σύστημα SEPURA έπεσε το σύστημα τον Ιούνιο. Αν δεν υπήρχε και η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θα είχαμε τίποτα. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι ο ίδιος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά».

Δηλαδή βρέθηκαν αστυνομικοί χωρίς λειτουργικούς ασυρμάτους, αστυνομικοί που για να κάνουν τη δουλειά τους φώναζαν μέσα στο σκοτάδι για να συνεννοηθούν, που έβλεπαν νεκρούς από τις 22.15 της 23ης Ιουλίου, αλλά η ενημέρωση δεν αρκούσε, κατά τον υπουργό Υγείας, για να σημάνει συναγερμό. Και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε όλοι την κακοστημένη ”παράσταση” στο Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν ρώτησε καν αν υπάρχουν νεκροί, ενώ όπως αποδεικνύεται ήξεραν ήδη».