Από το κρίκετ στην Πρωθυπουργία του Πακιστάν: Ποιος είναι ο Ιμράν Χαν;

Ο γνωστός πρώην πρωταθλητής του κρίκετ και νυν πολιτικός γίνεται ο επόμενος πρωθυπουργός του Πακιστάν.

Ο Ιμράν Χαν κέρδισε χτες τις εκλογές με το Πακιστανικό Κίνημα για Δικαιοσύνη PTI. Τον εμπιστεύτηκαν ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές, χάρη στο σύνθημά του για ένα «νέο Πακιστάν» και την υπόσχεση για εξάλειψη της διαφθοράς.

«Θα διοικήσουμε τη χώρα όπως δεν έγινε ποτέ πριν», αναφέρει στην ομιλία του.

«Ξεκίνησα τη μάχη αυτή 22 χρόνια πριν και ευτυχώς σήμερα μου δίνεται η ευκαιρία να πραγματοποιήσω όσα ονειρεύτηκα γι’ αυτή τη χώρα. Θα βοηθήσουμε τους φτωχούς και τους εργάτες του Πακιστάν.

»Η διαφθορά κατατρώει το Πακιστάν σαν καρκίνος. Θα δώσουμε το παράδειγμα και ο νόμος θα ισχύει για όλους.»

Ο αμερικανός αναλυτής Michael Kugelman αναφέρει στην Al Jazeera, «για τους χιλιάδες αφοσιωμένους οπαδούς του, ο Χαν εκπροσωπεί τον νέο, τολμηρό, αδιάφθορο ηγέτη που έψαχνε για χρόνια το Πακιστάν».

«Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ανησυχίες για τον πρωθυπουργό Ιμράν Χαν, ξεκινώντας από την παντελή έλλειψη εμπειρίας στην άσκηση εθνικής εξουσίας μέχρι τον χαρακτήρα του γνωστό ως πεισματάρη και υπερήφανο, που θα μπορούσε να προβληματίσει τον πακιστανικό στρατό που προτιμούν έναν ελαστικό πολιτικό αρχηγό.»

Πρώτα χρόνια
Ο Χαν, 65 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια πλούσια οικογένεια Παστούν στην πόλη Λαχόρη, στην επαρχία Παντζάμπ, κοντά στα σύνορα με την Ινδία.

Πήγε στο ιδιωτικό σχολείο αρρένων Aitchison College, στη Λαχόρη, πριν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1975 με πτυχίο στη Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία.

Ως αρχηγός της εθνικής ομάδας κρίκετ του Πακιστάν, ο Χαν οδήγησε τη χώρα του στην πρώτη (και τελευταία) νίκη του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1992.

Αμέσως μετά, αποσύρθηκε και αφοσιώθηκε στη φιλανθρωπία και το κοινωνικό έργο.

Ίδρυσε το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο για καρκίνο στο Πακιστάν, το Shaukat Khanum, που πήρε το όνομα της μητέρας του που απεβίωσε από την ίδια ασθένεια.

Επίσης, το 2008, ο Χαν ίδρυσε μια τεχνική σχολή στην αγροτική περιοχή Μιανγουάλι, στην επαρχία Παντζάμπ, με το όνομα Namal College.

Πολιτική καριέρα
Όλο και περισσότερο απογοητευμένος από το νόμο, τη γραφειοκρατία και την εγχώρια διαφθορά, ο Χαν μπήκε στην πολιτική το 1996, ιδρύοντας το κεντρώο κόμμα του PTI (Pakistan Tehreek-Insaf), δίνοντας την υπόσχεση ότι θα εξασφαλίσει δικαιοσύνη (“insaf”) για όλους.

Ως αρχηγός του κόμματος, ο Χαν κέρδισε την πρώτη έδρα του στην Εθνοσυνέλευση της χώρας του στις εκλογές του 2002.

Μετά από ένα μποϋκοτάζ στις κάλπες του 2008, ως αντίδραση κατά της διαφθοράς, ο Χαν εξέπληξε τους πολιτικούς στο Ισλαμαμπάντ προσελκύοντας απροσδόκητα μεγάλο πλήθος χιλιάδων οπαδών σε συγκεντρώσεις στη Λαχόρη και το Καράτσι το 2011.

Μετά τη νίκη στην περιφέρεια στις εκλογές του 2013, το PTI κυβέρνησε τη βορειοδυτική επαρχία Khyber Pakhtunkhwa για πέντε χρόνια.

«Από τότε που εμφανίστηκε ως σημαντικός παίχτης στην πολιτική σκηνή του Πακιστάν το 2013, αυτό που είδε ο λαός είναι τον Ιμράν Χαν ως έναν πολιτικό που προκαλεί αναστάτωση και απαξιώνει τα εκλεγμένα θεσμικά όργανα, ακόμα και τη βουλή στην οποία εξελέγει αλλά δεν εμφανίστηκε σχεδόν ποτέ», σχολιάζει ο Άαμερ Άχμεντ Χαν, ένας δημοσιογράφος στο Καράτσι.

Ο Χαν ασκούσε για πολύ καιρό έντονη κριτική στον πρώην πρωθυπουργό και νυν φυλακισμένο Ναγουάζ Σαρίφ.

Το 2014, οργάνωσε διαδηλώσεις απαιτώντας από την κυβέρνηση, που τότε ηγούταν ο Σαρίφ με το κόμμα της Μουσουλμανικής Ένωσης Νουάζ (PML-N), να παραιτηθεί μετά από τους ισχυρισμούς για νοθεία στις κάλπες.

Ο Χαν πήγε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο ωθούμενος από το σκάνδαλο των εγγράφων του Παναμά που περιλάμβανε τον Σαρίφ, και που τελικά οδήγησε τον Σαρίφ στην έκπτωση από το αξίωμά του και στην φυλάκισή του.

Οι αντίπαλοι του Χαν, ισχυρίζονται πως η άνοδός του και η ταυτόχρονη πτώση του Σαρίφ οφείλονται σε ξένους παράγοντες. Ο Χαν όμως, αρνείται αυτές τις κατηγορίες περί «ξένης συνομωσίας» και δυσφήμησης του στρατού.

Πολιτικές
Πριν από τις εκλογές, και με το σύνθημα «νέο Πακιστάν», ο Χαν πρωτοστάτησε στην καμπάνια κατά της διαφθοράς δίνοντας την υπόσχεση ότι θα αναμορφώσει το κυβερνητικό σύστημα της χώρας.

Ο Χαν υποσχέθηκε να δημιουργήσει έως και δέκα εκατομμύρια δουλειές και να χτίσει πέντε εκατομμύρια κατοικίες χαμηλού κόστους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τη διακήρυξη του κόμματός του.

«Το Πακιστάν είναι διαλυμένο από μέσα, όχι από έξω, και όταν το Πακιστάν αναμορφωθεί από μέσα τότε το έξω θα λάμψει», είπε ο Rasul Bakhsh Rais, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο University of Management Sciences στη Λαχόρη, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Και αυτός (ο Ιμράν Χαν) είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να πάρει γενναίες αποφάσεις.»

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Χαν επιζητά το τέλος της διαμάχης στο Κασμίρ με την Ινδία εντός των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το PTI κατέκρινε την αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν και έκανε έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, κάτι για το οποίο τον ονόμασαν «Χαν ο Ταλιμπάν» επειδή ήταν πολύ ελαστικός στο στρατιωτικό αυτό σώμα. Ο Ιμράν όμως το αρνείται κατηγορηματικά.

Καθώς προετοιμάζεται για τον ρόλο του πρωθυπουργού, αναλυτές και σχολιαστές αναφέρουν πως αυτός ο άπειρος κάτοχος δημοσίου αξιώματος θα αντιμετωπίσει σημαντικές εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές προκλήσεις.

«Στην εξωτερική πολιτική, ο Ιμράν Χαν θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους δύο γειτόνους του: την Ινδία και το Αφγανιστάν, που δεν εμπιστεύονται το Πακιστάν και θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του καινούριου ηγέτη στην εξωτερική πολιτική», ανέφερε ο Kugelman.

«Υπάρχει επίσης και η προβληματική σχέση με την Αμερική, που κατέκρινε έντονα τα τελευταία χρόνια και την οποία δεν θα βιαστεί να βελτιώσει.»

Πηγή: Al Jazeera