ΠΑΤΡΑ: «Ανάσα» για δεκάδες οικογένειες η Παιδοψυχιατρική Κλινική – Τι δήλωσε η Διοικήτρια του Καραμανδανείου Νοσοκομείου

«Ανάσα» για δεκάδες οικογένειες της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδος που έχουν στους κόλπους τους παιδί ή έφηβο που χρίζει ψυχιατρικής νοσηλείας θα δώσει η παιδοψυχιατρική κλινική του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Πατρών, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του 2018.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος εξήγγειλε πανελλαδικά τη λειτουργία τριών νέων ψυχιατρικών κλινικών σε γενικά νοσοκομεία (Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά και Κόρινθο) ενώ εντός του 2018 θα λειτουργήσουν άλλες οκτώ τέτοιες κλινικές ενηλίκων και επιπλέον τέσσερις παιδοψυχιατρικές (Τρίπολη, Καραμανδάνειο Πάτρας, Ιωάννινα, Ασκληπιείο Βούλας).

Το κενό που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι μεγάλο με αποτέλεσμα αρκετές οικογένειες να βιώνουν δραματικές καταστάσεις. Η έλλειψη Παιδοψυχιατρικής Κλινικής από την περιοχή δημιουργεί σοβαρότατες πληγές, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σε μηνιαία βάση 4-5 παιδιά έχουν ανάγκη νοσηλείας.

Β. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: ΕΝΑΡΞΗ ΜΕ ΕΠΤΑ ΚΛΙΝΕΣ

Ωστόσο, οι εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας δίνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, το οποίο επιβεβαίωσε μιλώντας στη «Γ» και η Διοικήτρια του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου, Βασιλική Γεωργιοπούλου που ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την τροποποίηση των χώρων στο ισόγειο του νοσηλευτικού ιδρύματος, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία άμεσα οι επτά κλίνες που προβλέπονται και από το οργανόγραμμα του νοσοκομείου με προοπτική την πρόσθεση ακόμη πέντε κλινών.

«Είναι γεγονός πως η περιοχή μας στερείται παιδοψυχιατρικής κλινικής που δεν θα αφορά μόνο τα παιδιά, αλλά και τους εφήβους με ότι προβλήματα αυτό συνεπάγεται. Πρόκειται για μία μεγάλη κοινωνική ανάγκη που έρχεται να καλυφθεί με τη λειτουργία της κλινικής στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο. Πιστεύω ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν κανονικά και θα είμαστε έτοιμοι ώστε να λειτουργήσει μέχρι τέλος του χρόνου. Ήδη έχει γίνει η τροποποίηση του οργανισμού για να μετατραπούν δύο θέσεις μόνιμων γιατρών, Επιμελητών Β’, ενώ αρχικά μέσω χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ θα προσληφθούν νοσηλευτές και ψυχολόγοι. Αντίστοιχα, προχωράμε τις διαδικασίες για την αναγκαία τροποποίηση των χώρων στο ισόγειο, στα εξωτερικά ιατρεία όπου θα φιλοξενηθεί η κλινική. Το θέμα της έλλειψης τέτοιων δομών είναι πανελλαδικό και ιδιαίτερα, η νοσηλεία εφήβων μέχρι τώρα και δυστυχώς, παρά την αύξηση των αναγκών, δεν ήταν δυνατή.

Πιστεύω ότι θα γίνουν εγκαίρως όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να είναι εφικτή η λειτουργία της κλινικής μέχρι τέλος του έτους», τόνισε η κα Γεωργιοπούλου.

Πηγη:ΓΝΩΜΗ