(ΦΩΤΟ)-ΑΙΓΙΟ: Η δράση «Το παλάτι της μνήμης» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Μία αξιόλογη δράση έλαβε χώρα προχθές Τρίτη στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου, στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018. Πρόκειται για την δράση «Δεδομένα για μένα- Το παλάτι της μνήμης», που υποστηρίχθηκε από την εμψυχώτρια, βρεφονηπιοκόμο, Φωτεινή Τσουμπού.

Όπως αναφέρει η ίδια, ΄΄με τα παιδιά συζητήσαμε για το παλάτι της μνήμης, έναν χώρο που ο καθένας μας μπορεί να το φτιάξει όπως θέλει στην φαντασία του και εκεί να “αποθηκεύσει” όσα θέλει και χρειάζεται να κρατήσει στην μνήμη του. Τα παιδιά φαντάστηκαν τον δικό τους χώρο μνήμης ως μεγάλο ροζ παλάτι, μια μπάλα, ένα κάστρο, ένα βιβλίο, μια πολυκατοικία, ένα σπίτι, ένα σύννεφο, μια πολυκατοικία με μπαλόνια, έναν κροκόδειλο! Αναφερθήκαμε στην παλιά εποχή και μάθαμε πώς οι πρώτοι άνθρωποι καλλιέργησαν την μνήμη τους γιατί έπρεπε να θυμούνται τα μονοπάτια που οδηγούν ώστε να βρουν τροφή στη μέση του κυνηγιού και να ξεχωρίζουν ποια φυτά είναι δηλητηριώδη. Έπειτα, παίξαμε ένα παιχνίδι μνήμης, δείχνοντας μερικές λέξεις σε ένα χαρτόνι για λίγα λεπτά και μετά ζητήσαμε να τις γράψουν με την σειρά όσες μπορούσαν να θυμηθούν! Το παιχνίδι συνεχίστηκε με τον ίδιο τρόπο, δείχνοντας αριθμούς και εικόνες! Τα παιδιά διασκεδάζοντας έμαθαν πως η μνήμη που αναφέρεται στις λέξεις και στους αριθμούς είναι λεκτική, ενώ στις εικόνες οπτική΄΄.

Τέλος, ζωγράφισαν ο καθένας ξεχωριστά τον δικό του χώρο μνήμης όπως τον φαντάστηκε ο καθένας τους!

 

Συνέχεια αύριο και την Δευτέρα

Η επόμενη δράση έχει προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή 13 Ιουλίου. Πρόκειται για την δράση «Ζωγραφισμένα» δεδομένα: Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις. Μια περιπλάνηση στα υλικά των καλλιτεχνών που μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις, να τα ακούσεις. Τα έργα τέχνης δεν φτιάχνονται μόνο για να τα βλέπουμε ! Για παιδιά 7 – 12 ετών. Εμψυχώτρια Νεκταρία Ευσταθίου, Νηπιαγωγός, ώρες 18:30-20:30.

Επίσης, για την Δευτέρα 16 Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί η εξής δράση: Προστατευμένα δεδομένα. Απλοί κανόνες για να μάθουμε να προφυλασσόμαστε και να μην δίνουμε εύκολα σε κανένα προσωπικά μας στοιχεία. Για παιδιά 7 – 14 ετών, Εμψυχώτρια Ευαγγελάτου Μαρία, Φιλόλογος, ώρες 10:00 – 12:00.