ΠΑΤΡΑ: “Πρωταθλητής στις εξαγγελίες Φαραωνικών έργων ο ΣΥΡΙΖΑ” – Ο Κ.Καραμανλής απαντά σε Σπίρτζη και μιλά για τις υποδομές

Κριτική στην κυβέρνηση και στον Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, άσκησε ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, από το βήμα του 6ου Συνεδρίου για τις Αναπτυξιακές Προοπτικές της Δυτικής Ελλάδας.
Ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία από την ομιλία του Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Ν.Δ.

“Ένα Αναπτυξιακό Συνέδριο εδώ στην Πάτρα, αυτήν τη χρονική στιγμή, αποτελεί ένα βήμα, ένα forum αν θέλετε, για έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο. Μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά κυρίως για να πούμε Αλήθειες.
Ακούγοντας, όμως, τα ευχολόγια του κυρίου Υπουργού, είμαι αναγκασμένος να τον προσγειώσω στην πραγματικότητα, και να του θυμίσω τον Δεκάλογο του «θεάρεστου» έργου του:
Θεσμική παράλυση εξαιτίας του προβληματικού Νόμου 4412/2016.
Απέχθεια προς τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές.
Αποστροφή για τη διαφάνεια στα Δημόσια Έργα.
Πλήρης απουσία νέων έργων.
Εκτόξευση του κόστους των έργων.
Πολλά λόγια, καθόλου έργα, τεράστιες καθυστερήσεις.
Το βόλεμα των «ημετέρων».
Κρατικοποίηση – ή όπως το λέτε η κυβέρνηση στη γλώσσα της – «από-ιδιωτικοποίηση» επιχειρήσεων.
Τραγική υποβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών.
Το μπάχαλο με το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι να κάνει μονάχα διαπιστώσεις, αλλά να κάνει κι ένα βήμα παραπάνω, γιατί πιστεύουμε απόλυτα πως μια σοβαρή κυβέρνηση οφείλει να έχει μία υπεύθυνη και ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της επόμενης γενιάς έργων.
Και πάντα να τηρηθούν ορισμένες βασικές αρχές:
Διαφάνεια παντού και ισονομία.
Προτεραιότητα στην περιφέρεια και ιδίως στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές.
Σεβασμός στο περιβάλλον, χωρίς, βέβαια, να φτάνουμε και στα άκρα της δήθεν ευαισθησίας που δεν επιτρέπει να γίνεται τίποτα.
Ολοκληρωμένος σχεδιασμός, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και τοπικά συμφέροντα.
Έμφαση στο αποτέλεσμα. Ο τομέας των έργων δεν σηκώνει πολλά λόγια και θεωρητικολογίες. Ή φέρνεις αποτελέσματα ή δεν φέρνεις.
Ερχόμαστε, λοιπόν, εδώ στο σήμερα, στην Πελοπόννησο, στην Πάτρα, και βλέπουμε ότι δεν έχει υλοποιηθεί ένας σοβαρός σχεδιασμός για τη σύνδεση του λιμανιού με τον σιδηρόδρομο, παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.
Έχουμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πρωταθλητές στις εξαγγελίες φαραωνικών έργων χωρίς μελέτες, χωρίς εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις. Το έκαναν στην Πάτρα, το κάνουν τώρα και στον ΒΟΑΚ. Αυτή αποτελεί τη χειρότερη μορφή λαϊκισμού.
Εμείς στη ΝΔ έχουμε μια βασική διαφοροποίηση σε σχέση με την παρούσα κυβέρνηση. Απεχθανόμαστε τα ψέματα και δεν τάζουμε έργα και υποδομές, χωρίς σχεδιασμό κι εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Σχεδιάζουμε, εξετάζουμε τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα, μελετούμε, αξιολογούμε, δημοπρατούμε, συμβασιοποιούμε, και υλοποιούμε τα Έργα.
Αυτό κάναμε, με αυτό πετύχαμε, κι αυτό πρόκειται να ξανακάνουμε όταν θα μας ξαναζητηθεί”.