Χρειάζεται απλή λογική και όχι απλή αναλογική

Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις προσεχείς Εκλογές των ΟΤΑ ( Περιφέρεια και Δήμοι ) , γιατί πιστεύουμε ότι με αυτό το εκλογικό σύστημα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα να μην μπορούν να διοικηθούν οι δήμοι και οι Περιφέρειες, εάν μετεκλογικά δεν επιτευχθούν οι αναγκαίες συναινέσεις.

Ακόμη κι αυτό είναι δύσκολο, καθώς οι δημοτικές παρατάξεις θα εκλέγουν τους δημοτικούς συμβούλους από την πρώτη Κυριακή και με βάση το ποσοστό που έλαβαν. Στον δεύτερο γύρο απλά οι πολίτες θα εκλέγουν μόνο τον δήμαρχο της αρεσκείας τους. Όπως είναι γνωστό, στον δεύτερο γύρο είθισται να μονομαχούν οι δύο πρώτοι. Όμως, εάν θελήσει να κατέλθει κι άλλος υποψήφιος κι αυτός καταφέρει κι εκλεγεί, τότε δεν μιλάμε για ένα επερχόμενο μπάχαλο, αλλά για καταστάσεις που δεν θα μπορούν να περιγραφούν με απρόβλεπτες συνέπειες στην λειτουργία των Δήμων και της Περιφέρειας.

Επομένως , η απλή λογική είναι πιο σημαντική από την απλή αναλογική.

Μάλιστα, για όλους εμάς που έχουμε υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση, είναι θέμα απλής λογικής το να μπορούμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, έχοντας μάθει να λειτουργούμε με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της αναλογικότητας, χωρίς αυτό να είναι κάτι που μας επιβάλλεται από πάνω. Έχουμε μάθει επίσης, να υλοποιούμε τις αποφάσεις τις πλειοψηφίας, πάντοτε όμως σεβόμαστε και τις απόψεις της μειοψηφίας. Και αυτό, δεν είναι ζήτημα ενός εκλογικού συστήματος ή της απλής αναλογικής. Είναι ζήτημα απλής λογικής! Λογική και Συναίνεση –στοιχεία που λείπουν από το κεντρικό πολιτικό μας σύστημα– αποτελούν τον μόνο τρόπο που υπάρχει και λειτουργεί, προκειμένου να προχωρήσουν εμπρός οι τοπικές κοινωνίες».

Τονίζουμε πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η δομή του κράτους είναι , η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό δηλαδή που γίνεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, είναι το κέντρο βάρους της ανάπτυξης να μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς τις Περιφέρειες και τους δήμους. Είναι απαραίτητο να μειωθεί η δύναμη της Κεντρικής Εξουσίας και να μετατοπιστεί ενδυναμώνοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με μια ριζική αναδιανομή εξουσιών και πόρων .

Αυτό το μοντέλο Τοπικής διακυβέρνησης θέλουν και οι πολίτες, οι οποίοι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, πρώτα απευθύνονται στις Τοπικές Ηγεσίες , Δήμο , Περιφέρεια και εν συνεχεία aαναζητούν επίλυση των προβλημάτων τους από πιο ψηλά.(Υπουργεία)

Αυτό που επίσης πρέπει να τονίσουμε είναι ότι ναι μεν το ισχύον εκλογικό σύστημα έχει αρνητικά, όπως όλα τα πλειοψηφικά συστήματα, αλλά επισημαίνουμε ότι έχει καταφέρει να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των δήμων μας και της Περιφέρειας μας , ανεξάρτητα με τον βαθμό επιτυχούς διακυβέρνησης του κάθε θεσμού . Το πρόβλημα των Δήμων μας δεν είναι το εκλογικό σύστημα, αλλά κάτι απόλυτα πρακτικό. Το πώς θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο αποδοτικά, προς όφελος των πολιτών. Είναι ζήτημα προτεραιότητας το πώς θα μπορούμε, να χρηματοδοτούμε τις Κοινωνικές μας δομές και Υπηρεσίες, και να υλοποιούμε έργα υποδομής, συγχρηματοδοτούμενα κυρίως από Ευρωπαϊκές πηγές . Αυτή η αυτονόητη ανάγκη θα πρέπει να αποτελεί και αυτονόητη προτεραιότητα της Μεταρρύθμισης στο Κράτος, και όχι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που δεν συνιστά μεταρρύθμιση σε κανένα μέρος του κόσμου.

Όλοι κατανοούμε πως ο υπουργός Εσωτερικών το μόνο που σχεδιάζει είναι το πώς θα διασώσει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς παρά το γεγονός ότι είναι κυβέρνηση από το 2015 δεν έχει καταφέρει να κάνει με θετικό τρόπο αισθητή την παρουσία του. Και με βάση τις διεργασίες στους περισσότερους δήμους και στις Περιφέρειες , τα αποτέλεσματα των Αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 , αναμένονται δραματικά για την ετερόκλητη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.-

Γιωργία Ντάτσικα