Ακόλουθοι Τύπου προς Ν. Παππά: Υφιστάμεθα πρωτοφανή απαξίωση

Με μια σκληρή ανακοίνωσή τους προς τον Υπουργό επιλέγουν οι ακόλουθοι Τύπου να τοποθετηθούν στο Νομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κλάδος είναι ανάστατος από την απαξίωση που υφίσταται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η οποία αρνείται ακόμα και τον διάλογο με τους εκπροσώπους του.

Τα γραφεία Τύπου των Πρεσβειών μας στο Εξωτερικό, αποτελούσαν ένα εξαιρετικά παραγωγικό και εξωστρεφή κλάδο που προέβαλε κατά της τελευταίες δεκαετίες αποτελεσματικά την χώρα μας.

Οι ακόλουθοι Τύπου διαχειρίστηκαν με επιτυχία χιλιάδες δημοσιογράφους και ξένα ΜΜΕ καθημερινά, και συμμετείχαν σε όλα τα μεγάλα εθνικά projects όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα Εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, η Οικονομική κρίση, η Ελληνική Προεδρία, οι επισκέψεις ξένων ηγετών στην χώρα και πολλά άλλα, ενώ πάντοτε διαχειρίστηκαν με αποτελεσματικότητα την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Τα στελέχη της ανάλογης Γραμματείας είναι όλα απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και πολύγλωσσα.

Απ΄οτι καταγγέλλουν, φαίνεται ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η κατάργησή τους. Αν όμως δεν χρειάζεται άλλο τις υπηρεσίες τους ο κ. Παππάς και το αρμόδιο υπουργείο, ας τους απορροφήσει το οργανόγραμμα του Υπεξ, με το οποίο φαίνεται ότι μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικότερα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση – καταγγελία του κλάδου:

ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΤΕ, ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ;

Το τελευταίο διάστημα, όπου ο κλάδος των Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας διέρχεται μία πρωτοφανή περιδίνηση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει επιλέξει να μην εμφανίζεται. Ορθώς, θα λέγαμε, διότι καμία άλλη ηγεσία δεν επέφερε τόση ζημία στον κλάδο. Και εξηγούμεθα:

Ποτέ πριν δεν είχε αμφισβητηθεί ότι το κύριο αντικείμενο της εργασίας μας είναι η προώθηση της εικόνας της Ελλάδος στο εξωτερικό. Σε αντίθεση με τις διακηρύξεις σας περί αξιοκρατίας, θεωρήσατε ως εξωφρενική απαίτηση και ένδειξη αλαζονείας τη βασική μας αποστολή να υπηρετούμε τη χώρα μας στα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού.

Ως κλάδος γνωρίσαμε μία άνευ προηγουμένου απαξίωση και συρρίκνωση, τα αποτελέσματα της οποίας είναι εμφανή στην υφιστάμενη κατάσταση:

δεν επαναλειτούργησε κανένα από τα υπό αναστολή ΓΓΤΕ, μετά τη μεγάλη συρρίκνωσή τους κατά 42%,
τα υφιστάμενα Γραφεία συνεχίζουν να είναι υποστελεχωμένα με μόλις 47 μέλη του Κλάδου να υπηρετούν στο εξωτερικό, έχοντας υποστεί μία τεράστια μείωση κατά 60%,
μειώθηκε περαιτέρω το ποσό του κωδικού για τη μισθοδοσία εξωτερικού στον Προϋπολογισμό του 2018 (από 6.000.000 ευρώ το 2015 μειώθηκε στα 3.780.000 το 2018, ήτοι κατά 37%),
δεν έχουν προκηρυχθεί, ακόμη, οι κενές θέσεις για τις φετινές μετακινήσεις σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας εξωτερικού (ΓΤΕΕ) και
ματαιώθηκε η διαδικασία για τις τρείς θέσεις σε ΓΤΕΕ που είχαν μάλιστα προκηρυχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και, τελικά, δεν πληρώθηκαν.

Επίσης, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης-Επικοινωνίας από Υπηρεσία Πρωθυπουργού μετατράπηκε σε μία Γενική Γραμματεία, τρίτη τη τάξει, σε ένα Υπερυπουργείο με άλλες προτεραιότητες.

Οι επιλογές σας κατά πολύ μικρό μέρος οφείλονται στη δημοσιονομική στενότητα που επικαλείσθε. Αντίθετα, στοχεύουν στην πλήρη απαξίωση και εξαφάνιση του Κλάδου μας, και αυτό αποδεικνύεται από την απόρριψη τού από διετίας αιτήματός μας, -μηδενικού κόστους- για επιμόρφωση των στελεχών μας στα νέα δεδομένα και εξελίξεις στον τομέα της Επικοινωνίας.

Το επακόλουθο αυτών των πράξεων και παραλείψεων αποτυπώνεται στο σχέδιο νόμου για τον νέο Οργανισμό του ΥΠΕΞ, το οποίο φιλοδοξεί να αναλάβει της αρμοδιότητες της Δημόσιας Διπλωματίας.

Ευθύς ως πληροφορηθήκαμε την εξέλιξη αυτή, ζητήσαμε συνάντηση με τον Υπουργό και τους Γενικούς Γραμματείς. Ο ένας μας παρέπεμπε στον άλλο και από εκεί στις καλένδες (πρωτόγνωρο για αριστερή Κυβέρνηση να μη συναντά τους εκλεγμένους εκπροσώπους ενός κλάδου την ώρα που αυτός κλονίζεται συθέμελα), ενώ κανείς δεν βρίσκει χρόνο στο φορτωμένο πρόγραμμά του να μας συναντήσει και, το σημαντικότερο, να μας εκθέσει ΤΙ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ.

Αντιλαμβανόμαστε, Κύριε Υπουργέ, ότι η Δημοσία Διπλωματία αποτελεί την τελευταία προτεραιότητά σας εν μέσω των διαμετρικά αφιστάμενων και ετερώνυμων αρμοδιοτήτων του ΥΨΗΠΤΕ. Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι να φυτοζωεί η άσκηση Δημόσιας Διπλωματίας και να υποβαθμίζεται η προβολή της χώρας στο εξωτερικό.

Κύριε Υπουργέ, σας ερωτούμε:

-Ποιες είναι οι ενέργειές σας ως προς το σχέδιο νόμου του νέου Οργανισμού του ΥΠΕΞ;

-Θα προκηρυχθούν οι θέσεις για μετακινήσεις στα ΓΤΕ Εξωτερικού ή μήπως περιμένετε την ψήφιση του νέου οργανισμού του ΥΠΕΞ, με τον οποίο οι αρμοδιότητες των ΓΤΕ δεν θα υφίστανται;

-Αφού τα ΓΤΕ Εξωτερικού τελούν υπό καθεστώς αναστολής, όπως επικαλείστε, και δεν έκλεισαν όπως έχουμε αποδείξει, γιατί χρειάζεται υπογραφή και έγκριση από το ΥΠΕΞ για την επαναλειτουργία τους; Εάν και εφόσον χρειάζεται έγκριση από το ΥΠΕΞ, γιατί δεν την έχετε;

-Για ποιο λόγο όχι μόνο δεν αναλάβατε όλα αυτά τα χρόνια πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, αλλά διαιωνίζετε το ανορθολογικό καθεστώς άσκησης των αρμοδιοτήτων μας που καταγγέλλατε όταν αναλάβατε;

-Επιτέλους, βάσει ποιών συσχετισμών και αλλοπρόσαλλων σχεδιασμών συντηρείται αυτός ο ανορθολογισμός και απαξιώνεται το εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό του Κλάδου μας;

-Εν κατακλείδι, σας ενδιαφέρει η Διεθνής Επικοινωνία και η Δημόσια Διπλωματία ως αρμοδιότητα του ΥΨΗΠΤΕ ή αποτελεί «πάρεργο» και «βαρίδι» για εσάς;

Το ΔΣ της ΕΝΑΤ