Παρίσι σε Τραμπ: Μην ακυρώσεις τη συμφωνία με το Ιράν

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί προειδοποίησε σήμερα ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί πηγή ειρήνης σε μια εύφλεκτη περιοχή, καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις αναμένουν σήμερα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την παραμονή ή όχι των ΗΠΑ σε αυτή.

«Αυτή η συμφωνία δεν είναι η καλύτερη του κόσμου», όμως «αν και δεν είναι τέλεια, έχει κάποια πλεονεκτήματα» και «(οι Ιρανοί) τη σέβονται, τόνισε η Παρλί μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Οι Ευρωπαίοι επιβεβαίωσαν πολύ πρόσφατα τη δέσμευσή τους στη διατήρηση και τον σεβασμό της συμφωνία αυτής», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε μια πολύ εύφλεκτη περιοχή».

Ο Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και σήμερα το βράδυ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες Δευτέρα ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Ευρωπαίοι εταίροι του έχουν καθησυχάσει τον Τραμπ.

Το Παρίσι θα εξακολουθήσει να τάσσεται υπέρ της βελτίωσης της συμφωνίας «είτε οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε αυτή είτε όχι», επεσήμανε εξάλλου η Γαλλίδα υπουργός.

«Η συμφωνία αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτό πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς διακοπή να ζητάμε τη βελτίωσή αυτής της συμφωνίας, είτε οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε αυτή είτε όχι», εξήγησε η Παρλί.

«Το Ιράν είναι μια δύναμη η οποία προσπαθεί να ασκήσει επιρροή πιο ευρέως, πέρα από την περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος που έχει εμπλακεί στη Συρία», εκτίμησε η ίδια.

«Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση (…) η οποία ενδέχεται να οδηγήσει το Ιράν να μην σέβεται πλέον τη συμφωνία που έχει υπογράψει (…) δεν μπορεί να είναι παρά ένας παράγοντας επιδείνωσης σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση», προειδοποίησε.