Έκρηξη σε πετρελαιαγωγό στην Κολομβία

Ο στρατός της Κολομβίας κατηγόρησε την Κυριακή τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), οι ειρηνευτικές συνομιλίες του οποίου με την κυβέρνηση διέρχονται μείζονα κρίση, ότι διέπραξε μια βομβιστική επίθεση εναντίον ενός πετρελαιαγωγού που περνάει από τον Ισημερινό στην Κολομβία, προκαλώντας την αναστολή της μεταφοράς πετρελαίου.

Η επίθεση, τη νύχτα του Σαββάτου, καταγράφηκε ενώ επισκεπτόταν τη χώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antοnio Guterres, για να προσφέρει την υποστήριξή του στην εξελισσόμενη ειρηνευτική διαδικασία.

«Φαίνεται πως επρόκειτο για έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στον πετρελαιαγωγό Transandino, μια ενέργεια που αποδίδεται (…) στον ELN», ανέφερε ανακοίνωση των ένοπλων δυνάμεων.

Η βόμβα εξερράγη τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στην κοινότητα Ρικάουρτε, πολύ κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.

Η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Ecopetrol, η οποία εκμεταλλεύεται τον αγωγό, ανέστειλε την άντληση. «Η επίθεση προκάλεσε διαρροή αργού, το οποίο μόλυνε τον ποταμό Γκουίσα, καθώς επίσης και το έδαφος και τη βλάστηση (…) συνιστάται στον πληθυσμό να αποφεύγει να πίνει νερό από μολυσμένες πηγές», ανέφερε η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της.

Ο πετρελαιαγωγός Transandino, μήκους 306 χιλιομέτρων, μεταφέρει πετρέλαιο από τον Ισημερινό στο λιμάνι Τουμάκο, στον Ειρηνικό.

Ένοπλοι που δήλωσαν μέλη του ELN απήγαγαν εξάλλου το Σάββατο έναν μηχανικό, συμβασιούχο της Εκοπετρόλ, που είχε αναλάβει την επισκευή υποδομών της εταιρείας που είχαν υποστεί ζημιές από επιθέσεις των ανταρτών.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Juan Manuel Santos ανέστειλε την Τετάρτη τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονταν με τον ELN στο Κίτο του Ισημερινού, καταγγέλλοντας τις «τρομοκρατικές» ενέργειες που αποδίδονται στους γκεβαριστές αντάρτες.

Μία ημέρα νωρίτερα τα δύο μέρη είχαν αρχίσει να συζητούν την παράταση της συμφωνίας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός που είχε τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.

Ο Guterres, ο οποίος ολοκλήρωσε την Κυριακή τη διήμερη επίσκεψή του στην Κολομβία, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Santos στον οποίο επανέλαβε ότι ο ΟΗΕ υποστηρίζει τις προσπάθειές του για να τερματιστεί η τελευταία εμφύλια ένοπλη σύρραξη που συνεχίζεται ακόμα στη Λατινική Αμερική.

Επισκέφθηκε επίσης τη Μεσέτα (κεντρικά), μια περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία κοινωνικής επανένταξης πρώην ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που συνήψε τον Νοέμβριο του 2016 συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση του Santos.

 

Οι επιθέσεις του ELN πρέπει να σταματήσουν κι οι συνομιλίες πρέπει να ξαναρχίσουν, υπογράμμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Η οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της και να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Κολομβία που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antοnio Guterres την Κυριακή.

Ο ELN και η κυβέρνηση του προέδρου Juan Manuel Santos διεξάγουν επίσημα ειρηνευτικές συνομιλίες εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, όμως οι αντάρτες εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας έναν στρατιωτικό και δύο αστυνομικούς, τοποθετώντας βόμβες σε πετρελαιαγωγούς και προχωρώντας στην απαγωγή ενός μηχανικού, συμβασιούχου της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, αφού εξέπνευσε η ισχύς μιας εκεχειρίας που διήρκεσε 101 ημέρες.

Αντιδρώντας στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Santos ανακάλεσε τον επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών της κυβέρνησης από το Κίτο στην Μπογοτά για διαβουλεύσεις σχετικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

«Το να οικοδομηθεί η ειρήνη δεν είναι εύκολο», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Υπάρχουν ατέλειες, καθυστερήσεις. Αλλά αυτό που για μένα είναι πολύ σαφές είναι η απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης και των FARC στην οικοδόμηση της ειρήνης», συμπλήρωσε.

«Προτρέπω να τερματιστεί η ένοπλη δράση και να ξαναρχίσει ένας σοβαρός και εποικοδομητικός διάλογος προκειμένου να εκπληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η δέσμευση των μερών να εξευρεθεί μια λύση σε αυτή τη σύγκρουση με πολιτικά μέσα», ανέφερε ο Guterres κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου κατά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα των Άνδεων, όπου συζήτησε με τον πρόεδρο Santos για την πρόοδο στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας με την οργάνωση FARC το 2016 και για τις συνομιλίες με τον ELN.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τη συνέχιση της ένοπλης σύρραξης στην Κολομβία», υπογράμμισε ακόμη ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και επανέλαβε την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την κυβέρνηση και τους αντάρτες να εφαρμόσουν πιο πιστά μελλοντικές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός και να αποφύγουν την αναζωπύρωση των μαχών.