Θαλάσσιο μέτωπο σημαίνει αυτό που ήταν στον καιρό της άνθισής του, δηλαδή ανάπτυξη

Δήλωση του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου Βουλευτή Αχαΐας,
Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Οι πατρινοί υπερασπίστηκαν με πάθος για τέσσερεις σχεδόν δεκαετίες την παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στην Πόλη. Η λύση διαμορφώθηκε ουσιαστικά από τον Οκτώβριο του 2010, όταν υπεγράφη το Πρωτόκολλο συνεργασίας Δήμου- ΟΛΠΑ, πραγματοποιήθηκε η εκκίνηση των νομικών ενεργειών που απαιτούνταν για τη Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης, η οποία και υπεγράφη από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2012. Σήμερα, η οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στην Πόλη και ιδιαίτερα η προοπτική πρόσβασης των πολιτών στην περιοχή του πρώην εμπορικού λιμένα, αποτελεί την ολοκλήρωση ενός αιτήματος χρόνων, προσπαθειών και αγώνων των ίδιων των πολιτών, θεσμικών παραγόντων και πλήθους φορέων. Σημασία έχει και η διαδρομή και το αποτέλεσμα. Σημασία έχει η παραχώρηση να οδηγήσει σε ανάπτυξη της περιοχής και απόλαυση του δικαιώματος των πολιτών σε ένα θαλάσσιο μέτωπο 3,5 χιλιομέτρων. Αυτό είχα τονίσει από τον Μάρτιο του 2016 στη συνάντηση με τον τότε Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσα, για την οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας. Η διαδικασία καθυστέρησε πολύ και τώρα που φαίνεται να ολοκληρώνεται, η Πόλη και το Λιμάνι πρέπει να γυρίσουν σελίδα. Έχω αναφέρει και στο παρελθόν ότι η Πάτρα δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική πόλη στην Ευρώπη, που είναι αποκομμένη από το θαλάσσιο μέτωπό της. Αυτή η μοναδικότητα είχε μέχρι σήμερα επιπτώσεις, τόσο στην καθημερινή ζωή του λαού της Πάτρας, όσο και στην ανάπτυξη που θα μπορούσε να είχε γνωρίσει.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της οριστικής παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου στο Δήμο είναι ανάγκη ο χώρος αυτός να γίνει το επίκεντρο μίας πραγματικής αναγέννησης της Πόλης, χωρίς παλαιοκομματικές αγκυλώσεις, στενόμυαλες μιζέριες και παραχωμένες εμμονές.
Θαλάσσιο μέτωπο σημαίνει αυτό που ήταν στον καιρό της άνθισής του, δηλαδή ανάπτυξη και ανάπτυξη σημαίνει ότι το θαλάσσιο μέτωπο μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί χωροταξικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και επιχειρηματικά προς όφελος του Πατραϊκού λαού και της Πόλης .