Σπιράλ: «Έχει ο Δήμος Πατρέων “Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών Ρύπων”;»

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «σπιράλ» αναφέρει:

Ερώτηση προς την αρμόδια Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος υποβάλλει η δημοτική παράταξη σπιράλ, σχετικά με το «Σχέδιο Μείωσης Εκπομπής Ρύπων» που θα έπρεπε –βάση νόμου- να έχει ήδη καταρτίσει ο Δήμος Πατρέων. Η ερώτηση διατυπώνεται δημόσια, καθώς η δημοτική αρχή έχει, δυστυχώς, απαξιώσει πλήρως τη διαδικασία λογοδοσίας που προβλέπεται από τη νέα αυτοδιοικητική νομοθεσία, αψηφώντας και τις σχετικές προθεσμίες και την αυτονόητη δέσμευση αποκλειστικής μέρας για την άσκηση ελέγχου μέσω των ερωτήσεων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4936/2022 (ΦΕΚ 105/Α` 27.5.2022) όλοι οι δήμοι της χώρας όφειλαν μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2023 να έχουν καταρτίσει και να έχουν θέσει σε εφαρμογή «Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών – ΔηΣΜΕ». Σύμφωνα με το άρθρο αυτό το ΔηΣΜΕ «υπολογίζει το ανθρακικό αποτύπωμα, διερευνά, προσδιορίζει και ιεραρχεί τεκμηριωμένα τα απαραίτητα μέτρα και τις δράσεις για τη μείωση των εκπομπών του οικείου Ο.Τ.Α., είναι συμβατό με τους στόχους και τις πολιτικές του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και αναθεωρείται, τουλάχιστον ανά πενταετία.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει απογραφή και στόχους μείωσης εκπομπών για τα κτίρια, τον εξοπλισμό και τις υποδομές που καταναλώνουν ενέργεια, που χρησιμοποιούνται από τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, καθώς και τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από αυτούς, ενώ δύναται να συμπεριλαμβάνει και απορροφήσεις.

Δεδομένου ότι -όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο- «η εκπόνηση του ΔηΣΜΕ και οι επικαιροποιήσεις του, από 1η Ιανουαρίου 2024 αποτελούν προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού για την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής»

Θέτουμε τα εξής ερωτήματα:

  1. Έχει καταρτιστεί ΔηΣΜΕ για τον Δήμο Πατρέων; Αν ναι, σε ποια από τα πεδία εφαρμογής που αναφέρονται στο άρθρο 16 του εν λόγω νόμου αναφέρεται, ποια η πορεία εφαρμογής του, ποια τα αποτελέσματά του ως σήμερα;
  2. Συντάχθηκε η προβλεπόμενη τεχνική έκθεση προόδου, η οποία είχε προθεσμία υποβολής την 31η Μαρτίου 2024; Αν όχι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της κατάρτισής του και οι ενέργειες προώθησης και εφαρμογής του; Προτίθεσθε να προβείτε σε διαβούλευση και εξέταση σχετικών προτάσεων από πολίτες και κοινωνικές οργανώσεις;

Be the first to comment on "Σπιράλ: «Έχει ο Δήμος Πατρέων “Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών Ρύπων”;»"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*