Δήμος Πατρέων: Αναμένουμε δύσκολο καλοκαίρι με πυρκαγιές – Το Δασύλλιο και τα…«μάτια μας»

Είμαστε ακόμη στην άνοιξη κι όμως οι πυρκαγιές ξεκίνησαν για τα καλά! Προ ημερών στο Δασύλλιο της Πάτρας, αλλά και δύο στην Ηλεία, μία στη Ζάκυνθο και όλα δείχνουν πως το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο ειδικά για την Δυτική Ελλάδα η οποία κάθε χρόνο «πρωταγωνιστεί» στο θέμα.

Για το μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που εκδηλώνονται καθημερινά ενώ έχουμε ακόμα άνοιξη, τις καθημερινές μάχες που δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν οι πυροσβέστες την πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο που έρχεται, για την ταχύτητα που υλοποιείται το εξοπλιστικό πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, αλλά και για το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος μίλησε ακόμη και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας! Αλλά και στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Δυτικής Ελλάδος κάνουν λόγο για μία πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο.

Ήδη στην Δυτική Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί και συνεχίζουν να διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες στα δάση ενώ θα ισχύσει το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος που εστιάζει μεταξύ άλλων στην άμεση επέμβαση εναέριων μέσων στην έναρξη της πυρκαγιάς, προτού αυτή επεκταθεί και πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως και στον υπερδιπλασιασμό των μονάδων δασοκομάντος με έμφαση στις αερομεταφερόμενες.

ΑΠΟ 1η ΜΑΙΟΥ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Την 1η Μαΐου ξεκινάει η θερινή αντιπυρική περίοδος και με αφορμή το προ ημερών περιστατικό με τους καπνούς σε οικόπεδο στις παρυφές του Δασυλλίου, ο Δήμος Πατρέων, λαμβάνει έξτρα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί  ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε δασικές περιοχές αλλά και οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους.

Το Δασύλλιο δεν είναι η μοναδική δασική περιοχή που ο Δήμος καλείται να προστατεύσει. Τα μέτρα που λαμβάνει αφορούν και το Γηροκομειό, το Κεφαλόβρυσο, το Έλος της Αγυιάς, το Άνω Καστρίτσι αλλά και τα Άνω Συχαινά.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Αναστασίου, θα υπάρχουν έξτρα μέτρα για αρκετές περιοχές, που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου, με εθελοντικές ομάδες! Τα μέτρα φύλαξης, που θα είναι σε 24ωρη βάση, θα αυξάνονται, ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας. Όταν είναι υψηλός ο Δήμος θα προχωρά και σε απαγόρευση κυκλοφορίας, για να μπορεί  να περιφρουρεί τις περιοχές, που χρειάζεται.

ΤΟ «ΑΓΚΑΘΙ» ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Ένα κομμάτι, που συνδέεται άμεσα με την αντιπυρική περίοδο, είναι τα ακαθάριστα οικόπεδα ιδιωτών. Ήδη ο Δήμος, τις προηγούμενες ημέρες έχει προχωρήσει στην σχετική ανακοίνωση και ζητά να καθαριστούν αυτά τα οικόπεδα. Τι θα συμβεί σε αντίθετη περίπτωση; Αναγκαστικά θα τηρηθεί η νομοθεσία και θα υπάρξουν πρόστιμα σε όσους δεν την τηρούν.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών, συνεδρίασαν και στελέχη της Περιφέρειας υπό τον Νεκτάριο Φαρμάκη και στην σύσκεψη εκφράστηκε η αναγκαιότητα να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και να τίθεται σε άμεση κινητοποίηση ο μηχανισμός, βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Ο φετινός μας επιχειρησιακός σχεδιασμός θα πρέπει να εστιάσει στην πρόληψη και στην αυξημένη επιτήρηση, ώστε τυχόν συμβάντα να αντιμετωπίζονται στο ξεκίνημά τους, είτε πρόκειται για εμπρησμούς από πρόθεση, είτε από αμέλεια» τόνισε ο Περιφερειάρχης κατά την τοποθέτησή του και ζήτησε την ανάπτυξη πλαισίου συνεργατικότητας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συντονιστικού οργάνου (ΠΕΣΟΠΠ) στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση κρίσεων.