Aχαΐα: Αίτημα των Δημάρχων για τα ζώα συντροφιάς και μη δεσποζόμενα – Από το Κράτος και τις Φιλοζωϊκές

 

Το ΔΣ της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. στην συνεδρίασή του την Πέμπτη 11 Απριλίου συζήτησε για τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην προσπάθεια των Δήμων να διαχειριστούν το πρόβλημα των ζώων συντροφιάς και των μη δεσποζόμενων ζώων.
Το ΔΣ θεωρεί ότι οι Δήμοι, εσφαλμένα σε σχέση με τι αντικειμενικές συνθήκες που ισχύουν, έχουν επιφορτιστεί με την αποκλειστική αρμοδιότητα της συλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Το θέμα ξεπερνά κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες ιδίως των μικρότερων Δήμων να διαχειριστούν τα χιλιάδες αδέσποτα ζώα που διαβιούν στην έκτασή τους σε οικισμούς, αγροτικές και δασικές εκτάσεις.
Εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ότι η χρηματοδότηση για την προμήθεια εξοπλισμού θα αποβεί άκαρπη, άσκοπη και αναποτελεσματική διάθεση πόρων των φορολογουμένων, με δεδομένο ότι στους μικρότερους Δήμους της περιφέρειας δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για την συγκρότηση συνεργείων περισυλλογής και στελέχωση κυνοκομείων, ενώ καμία φιλοζωϊκή οργάνωση δεν δραστηριοποιείται σε πρακτικό επίπεδο με ότι συνεπάγεται από την καθημερινή διαχείριση των παραπάνω αρμοδιοτήτων (πχ. καθαρισμός και συντήρηση ζώων).
Ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει την άρση της εν λόγω αρμοδιότητας από τους Δήμους. Προτείνει στο Υπουργείο Εσωτερικών να εξετάσει την εναλλακτική δυνατότητα της διαχείρισης των μη δεσποζόμενων ζώων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συγκρότηση συνεργείων σε Περιφερειακό επίπεδο, με δεδομένη την αδυναμία ανάληψης της υποχρέωσης αυτής από τους Δήμους, καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απασχολεί κτηνίατρους σε όλη την χώρα.
Τέλος ζητάει συνάντηση εργασίας προκειμένου να παρουσιαστούν τα επιχειρήματα και από κοινού να σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη εναλλακτική λύση.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ Π.Ε.Δ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

 

Be the first to comment on "Aχαΐα: Αίτημα των Δημάρχων για τα ζώα συντροφιάς και μη δεσποζόμενα – Από το Κράτος και τις Φιλοζωϊκές"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*