Στα Καλάβρυτα φέτος, το συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου

Στην έδρα του Γεωπάρκου Χελμού Βουραϊκού στα Καλάβρυτα, θα πραγματοποιηθεί φέτος, το συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου, από 13 έως 15 Ιουνίου 2024.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα των Εθνικών Επιτροπών για την UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου και του Δήμου Καλαβρύτων και διοργανώνεται από την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Συμμετέχει ως συν-διοργανωτής ο Δήμος Αιγιαλείας.

Στόχοι του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου των Γεωπάρκων στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη μέσα από την προώθηση του γεω-τουρισμού, την έρευνα και την εκπαίδευση, η προβολή των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν μέσα από κατάλληλες θεματικές οι δράσεις των γεωπάρκων που αφορούν στην προστασία και διαχείριση της γεωποικιλότητας, στην αλληλεπίδρασή της με την βιοποικιλότητα και στη σχέση τους με τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον τουρισμό αλλά και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής.
Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα εννέα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: η Νήσος Λέσβος, ο Ψηλορείτης, ο Χελμός – Βουραϊκός, ο Βίκος – Αώος, η Σητεία, τα Γρεβενά – Κοζάνη, η Κεφαλονιά – Ιθάκη, η Λαυρεωτική και τα Μετεώρα-Πύλη , ενώ στην Κύπρο βρίσκεται το Γεωπάρκο του Τροόδους.

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού απλώνεται στη Βόρεια Πελοπόννησο σε μια έκταση 647 τ.χλμ. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή η οποία φιλοξενεί περίπου 7.000 κατοίκους διάσπαρτους σε χωριά και κωμοπόλεις, ανάμεσα σε ψηλά βουνά και βαθιές κοιλάδες ποταμών. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων ήδη από το 2009, και εντάχθηκε στο πρόγραμμα Γεωπάρκων της UNESCO το 2015, εξαιτίας ενός συνδυασμού ποικιλόμορφων γεωλογικών, φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων που του χαρίζουν το μοναδικό χαρακτήρα του. Το γεωπάρκο διαχειρίζεται η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Be the first to comment on "Στα Καλάβρυτα φέτος, το συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*