Αχαΐα: Πλαίσιο προστασίας οικιών κοντά σε δάση και πάρκα – Το Υπουργείο «επιτάσσει» Δήμους και Ιδιοκτήτες Ακινήτων

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων και τις αντιδράσεις των Δήμων της Αχαΐας και της ΚΕΔΕ, η οποία απειλεί ακόμα και με προσφυγή στο Συμβούλιο της επικρατείας (ΣτΕ), αλλά και ιδιοκτητών, δίνουν με νέα εγκύκλιό τους τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης, εξειδικεύοντας και μειώνοντας τον αριθμό των υπόχρεων ακινήτων εντός των πόλεων.
Τα δύο υπουργεία παραδέχονται εμμέσως τις ασάφειες που περιείχε η αρχική απόφαση, συνέπεια των οποίων ήταν η ελάχιστη ανταπόκριση των ιδιοκτητών. Η νέα εγκύκλιος που εκδόθηκε μόλις 20 ημέρες πριν την καταληκτική προθεσμία για την υποβολή τεχνικής έκθεσης των ακινήτων, διάστημα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι ημέρες αργίας του Πάσχα, «διορθώνει» την οριζόντια υποχρέωση λήψης μέτρων και υποβολής των σχετικών μελετών, η οποία όριζε ότι αφορούσε όλα τα ακίνητα σε ακτίνα 300 μέτρων ακόμα και από πάρκα ή άλση με αποτέλεσμα σε πολλούς αστικούς και ημιαστικούς δήμους να συμπεριλαμβάνονται εκτάσεις που έφταναν έως και το 1/3 των δήμων με τον αριθμό των ακινήτων που αφορούσε να ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια.
Πλέον, «ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των αλσών, ο κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών και όχι στα όμορα του άλσους ακίνητα, ούτε και σε αυτά που έχουν πρόσωπο στο άλσος».
Η νέα εγκύκλιος, πάντως, δεν παρατείνει εκ νέου τις ημερομηνίες εφαρμογής του κανονισμού.
Οπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, για φέτος εφαρμόζονται μόνο τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας, τα οποία είναι:
⦁ εξασφάλιση καθαρής από καύσιμες ύλες πρόσβασης στο ακίνητο,
⦁ τακτικός καθαρισµός ο οποίος περιλαμβάνει τακτικό κλάδεµα και καθαρισµό δένδρων και θάµνων κ.λπ.,
⦁ μεταφορά υλικών που τυχόν αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο, όπως απορρίμματα, καυσόξυλα κ.λπ. σε κλειστό χώρο,
⦁ σύνταξη από τον ή τους ιδιοκτήτες του ακινήτου του σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης,
⦁ σχεδιασμός των περιμετρικών ζωνών προστασίας, δηλαδή των τριών επιπέδων διαβαθµισµένης προστασίας γύρω από κτίριο όπου γίνεται διαδοχική µείωση των καύσιµων υλών όσο πλησιάζουμε σε αυτό.

Be the first to comment on "Αχαΐα: Πλαίσιο προστασίας οικιών κοντά σε δάση και πάρκα – Το Υπουργείο «επιτάσσει» Δήμους και Ιδιοκτήτες Ακινήτων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*