Αχαΐα: Παρέμβαση Τσιρώνη στη Βουλή – «Ελληνόφωνη μουσική από ελληνόφωνη κυβέρνηση»

 

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού, για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού, o βουλευτής Αχαΐας της ΝΙΚΗΣ, Σπυρίδων Τσιρώνης, είχε μία καίρια παρέμβαση:

Αρχικά, ρώτησε την Υπουργό αν θεωρούνται ελληνόφωνα τραγούδια, που χρήζουν πολιτισμικής προστασίας, και αυτά της τραπ μουσικής, τα οποία βρίθουν σεξιστικών αναφορών, παρακινούν σε πράξεις βίας και ως επί τω πλείστον βωμολοχούν. Κατόπιν ο κ. Τσιρώνης υπενθύμισε ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχει επιλύσει η κυβέρνηση και αφορά στην κατάρρευση της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, που έχει ως αποτέλεσμα τα πνευματικά δικαιώματα να έχουν πέσει στο κενό και οι μόνοι ζημιωμένοι να είναι οι δημιουργοί. Επίσης περιέγραψε σε αδρές γραμμές την απελπιστική οικονομική κατάσταση των περισσότερων καλλιτεχνών και την εγκατάλειψη αυτών από το Κράτος.

Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε πως η προτεινόμενη ρύθμιση, που επιβάλλει ποσόστωση στο είδος της εκτελούμενης μουσικής και δη υπό την απειλή κυρώσεων, αποτελεί ευθεία κρατική παρέμβαση στον τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης και αντίκειται στο θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Καταλήγοντας ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ τόνισε πως για μια ακόμη φορά, η Κυβέρνηση θέλει να μοιράσει λεφτά, αυτή τη φορά στους καλλιτέχνες, όμως δεν τα έχει και γι΄ αυτό ψάχνει να τα βρει στις τσέπες των φορολογουμένων, επαγγελματιών, ξενοδόχων, ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών.

Με εκτίμηση