Μέση Ανατολή: Σε τεντωμένο σχοινί οι προσπάθειες για περιορισμό του πολέμου – Το Ισραήλ απειλεί με απευθείας χτύπημα το Ιράν αν επιτεθεί

Κλιμακώνουν την αντιπαράθεση το Ισραήλ και το Ιράν στο πλαίσιο του σκιώδους πολέμου μεταξύ των δύο με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αποφευχθεί μία απευθείας σύγκρουση και περαιτέρω επέκταση του πολέμου στην περιοχή να κινούνται σε τεντωμένο σχοινί.

Απαντώντας σε προηγούμενη επιθετική ρητορική του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος επανέλαβε την υπόσχεσή του για επικείμενο χτύπημα στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας επέστρεψε τα πυρά διαμηνύοντας ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα χτυπήσουν απευθείας το Ιράν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία εξαπολύσει επίθεση από το έδαφός της εναντίον του Ισραήλ.

Τα σχόλιά του έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά απειλών που εξαπολύουν οι δύο αντίπαλες δυνάμεις εν μέσω αυξημένων εντάσεων μετά τις δολοφονίες Ιρανών στρατηγών σε έκρηξη στο ιρανικό προξενείο στη Συρία νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Εάν το Ιράν επιτεθεί από το έδαφός του, το Ισραήλ θα απαντήσει και θα επιτεθεί στο Ιράν», είπε ο Ισραήλ Κατς σε μια ανάρτηση στο X τόσο στα φαρσί όσο και στα εβραϊκά.

Η Τεχεράνη θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για το χτύπημα που ισοπέδωσε το κτίριο, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους. Το Ισραήλ δεν έχει παραδεχτεί τη συμμετοχή του, αν και προετοιμάζεται για μια ιρανική απάντηση στην επίθεση.

Ο Χαμενεΐ μίλησε σε μια τελετή προσευχής για τον εορτασμό του τέλους του ιερού μήνα του Ραμαζανιού των μουσουλμάνων, λέγοντας ότι η αεροπορική επιδρομή ήταν «λάθος» και μοιάζει με επίθεση σε ιρανικό έδαφος.

«Όταν επιτέθηκαν στην περιοχή του προξενείου μας, ήταν σαν να επιτέθηκαν στο έδαφός μας», είπε ο Χαμενεΐ, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση του Ιράν. «Το κακό καθεστώς πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί».

Ούτε ο Κατς ούτε ο Αγιατολάχ ανέφεραν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο Ιράν και Ισραήλ θα αντεπιτεθούν.

Μεταξύ των 12 νεκρών στην έκρηξη την 1η Απριλίου ήταν επτά μέλη της Φρουράς της Επανάστασης του Ιράν, τέσσερις Σύροι και ένα μέλος της πολιτοφυλακής της Χεζμπολάχ.

Ο Χαμενεΐ επέκρινε επίσης τη Δύση, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, για την υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Πηγή: skai.gr