Πάτρα: Διαδήλωση ενάντια στο πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις – Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

21 Μάρτη: Διαδηλώνουμε ενάντια στο πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες!
Συλλαλητήριο Πέμπτη 21/03, 18:00 στην πλατεία Γεωργίου
Το τελευταίο διάστημα βαθαίνει όλο και περισσότερο η εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ) και της ακροδεξιάς, έχει προχωρήσει σε μια σειρά στρατηγικών επιλογών για την προώθηση των ελληνικών αστικών συμφερόντων και την διεκδίκηση όσο δυνατόν καλύτερης θέσης της χώρας εντός του ιμπεριαλιστικού πόλου ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ισραήλ. Συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία με έμπρακτη στήριξη (και πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Ζελένσκι), αγορά Ραφάλ, στήριξη στο Ισραήλ ενάντια στο παλαιστινιακό λαό, αγορά νέων F-35 από την αμερικανική πολεμική βιομηχανία. Το συνεχές κυνήγι πολεμικών εξοπλισμών και η εμφάνιση του «καλού στρατιώτη» του ΝΑΤΟ στοχεύει και στην ισχυροποίηση της θέσης του ελληνικού κράτους στους συμμάχου έναντι της Τουρκίας, πράξεις που μόνο ευνοϊκές δεν είναι για την ασφάλεια των λαών της περιοχής.
Αυτό το διάστημα, η φρεγάτα “Ύδρα” του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής πολεμικής επιχείρησης “ASPIDES”. Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο 5 ναυτεργατών σε ελληνόκτητο πλοίο, η φρεγάτα ενεπλάκη σε κανονική πολεμική επιχείρηση στα νερά της Υεμένης. Η ενεργητική συμμετοχή της Ελλάδας αποτελεί μια προκλητική πολιτική επιλογή που καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των λαών αλλά εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.
Όλα αυτά μάλιστα αποτελούν μια επιλογή την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διατείνεται πως δεν υπάρχουν χρήματα να δοθούν για τους ανέργους, το σύστημα υγείας, την παιδεία, την κοινωνική μέριμνα. Η λογική αυτή φωτογραφίζει ξεκάθαρα τις επιλογές τους! Ξεπούλημα του ΕΣΥ, εμπορευματοποίηση των μεταφορών, του ρεύματος, του νερού. Κατάργηση στην πράξη της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας ως κοινωνικού αγαθό, με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και το εκβιαστικό προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Τα υπέρογκα έξοδα για πολεμικούς εξοπλισμούς, χωράνε άνετα στον προϋπολογισμό ενώ την ίδια στιγμή εντείνεται η λιτότητα και η περικοπή κοινωνικών δαπανών.
Η στρατηγική εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κέρδους σημαίνει πλήρη αδιαφορία για το λαό και τη νεολαία, συμμετοχή σε πολεμικά «παιχνίδια» σε ευρύτερη κλίμακα αλλά και στην περιοχή. Φτώχεια, πείνα, ανεργία και εκμετάλλευση για τους λαούς, καταστολή και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους. Πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζονται απάνθρωπα τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία, τα εξιλαστήρια θύματα που αποσιωπώνται με τα συνεχή pushback και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Στις 21 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στον πόλεμο και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που γεννούν νέα κύματα προσφυγιάς. Ενάντια στην πολιτική, που αδιαφορεί για την ζωή λαού και νεολαίας και διαλύει κάθε κοινωνική κατάκτηση ενώ ταυτόχρονα γίνεται πιστό σκυλί ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας από κάθε πολεμική εμπλοκή. Να σταματήσει τώρα η σφαγή στη Γάζα, και το κυνήγι των πολεμικών εξοπλισμών. Με ένα διεθνιστικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, οι λαοί θα επιβάλλουν τα δικά τους συμφέροντα κόντρα στις απειλές των λίγων!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την έρευνα και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Λεφτά για την παιδεία και την υγεία, όχι τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και την αστυνομία.
• Γνώση, μόρφωση, έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες. Κανένα ερευνητικό πρόγραμμα για το στρατό ή επιχειρηματικά συμφέροντα.
• Να γυρίσει αμέσως πίσω η φρεγάτα «Ύδρα», αποχώρηση της Ελλάδας από την επιχείρηση της ΕΕ «Aspides» κι από κάθε ιμπεριαλιστική επιχείρηση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
• Έξω οι βάσεις – Καμία διάθεση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Ούτε στη Λάρισα, ούτε στη Σούδα, ούτε στην Αλεξανδρούπολη, ούτε πουθενά!
• Καμιά εμπλοκή – συνενοχή στον πόλεμο-σφαγή του Ισραήλ και στα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ από την Ουκρανία έως την Αραβία.
• Εκεχειρία τώρα στη Γάζα – Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
• Άσυλο για τους πρόσφυγες των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Όχι στην δολοφονική πολιτικής των pushbacks και των επαναπροωθήσεων.
• Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Παροχή νομιμοποιητικών εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες, ίσα δικαιώματα στην υγεία, την εργασία, την πρόνοια, την παιδεία. Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επείγουσα μέριμνα και προστασία για όλα τα ανήλικα προσφυγόπουλα.
• Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ. Κατάργηση όλων των αντιπροσφυγικών νόμων.
• Ελεύθερη μετακίνηση τους για εγκατάσταση σε όποια χώρα επιθυμούν ή στο εσωτερικό της χώρας.