Πάτρα: Ανδρέας Τσαπικούνης – Kατά το τριήμερο του Καρναβαλιού στην Πάτρα, ο στόχος επετεύχθη

«Εκ του αποτελέσματος είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γι’ αυτή την προσπάθεια» δήλωσε χθες στην «Πελοπόννησο» ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος Ανδρέας Τσαπικούνης και δικαίως, καθώς σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίστηκε και εφαρμόστηκε κατά το τριήμερο του Καρναβαλιού, στην Πάτρα, ο στόχος επετεύχθη.

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ

Πάτρα: Το «πρέσινγκ» της ΕΛΑΣ στο Καρναβάλι σε αριθμούς

Ο υποστράτηγος, Ανδρέας Τσαπικούνης

Το ζητούμενο άλλωστε, της ηγεσίας της τοπικής ΕΛΑΣ, σε διοργανώσεις κατά τις οποίες η πόλη προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, είναι να μην «ανοίξει ρουθούνι» και όλα να κυλήσουν ομαλά, όπως και έγινε. Μάλιστα ο κ. Τσαπικούνης δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα «από τον διευθυντή Αστυνομίας Αχαΐας, ταξίαρχο Θεόδωρο Τσάτσαρη, έως και τον πιο νέο αστυφύλακα, για την προσπάθεια που κατέβαλαν και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα».

Τα επίσημα στοιχεία των στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων το τριήμερο της αποκριάς αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων τάξης και ασφάλειας και το στενό «μαρκάρισμα» της Αστυνομίας, με στόχο την αποτροπή κλοπών, διακίνησης ναρκωτικών και καταπολέμησης του παραεμπορίου. Αλλωστε, όπως είχε δηλώσει ανώτατος αξιωματικός στην «Π», λίγα 24ωρα πριν τη κορύφωση των εκδηλώσεων: «Θα καταλάβουν ότι είμαστε παρόντες και πως η πόλη δεν είναι ανεξέλεγκτη».

 

 

ΕΛΕΓΧΟΙ 2024

Υπενθυμίζεται πως συνελήφθησαν 146 άτομα, εκ των οποίων 70 για υποθέσεις ναρκωτικών, μεταξύ των οποίων και τρεις διακινητές κοκαΐνης και κάνναβης, δύο Πατρινοί και ένας Βούλγαρος, αντίστοιχα. Κατασχέθηκαν 157γρ. κοκαΐνης και 149γρ. κάνναβης, 17 αυτοσχέδια τσιγάρα και 19 ναρκωτικά δισκία.
Συνολικά ελέγχθηκαν 2.330 άτομα, προσήχθησαν 321 και συνελήφθησαν 40 για υπαίθριο παραεμπόριο, 9 για κλοπές και ληστεία. Αξίζει να αναφερθεί πως από τις 146 συλλήψεις οι 90 έγιναν από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών. Κατά τον έλεγχο 1.237 οχημάτων βεβαιώθηκαν 533 παραβάσεις του ΚΟΚ, με 20 εξ αυτών να αφορούν σε οδήγηση υπό την επήρεια μέθης και κατασχέθηκαν 3.805 προϊόντα παραεμπορίου, όπως φιάλες ποτών και καρναβαλικά είδη.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2023

Αυτά κατεγράφησαν φέτος, τι συνέβη όμως κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο; Τότε το γενικό «πρόσταγμα» είχε ο αποστρατευθείς κατά τις πρόσφατες Κρίσεις, Απόστολος Μαρτζάκλης. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό για το Καρναβάλι του 2023, τα άτομα που ελέγχθηκαν ανήλθαν στα 2.092, προσήχθησαν στις αστυνομικές υπηρεσίες 233 και συνελήφθησαν 104. Από αυτά 62 για περιπτώσεις ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν 145 γρ. κάνναβης, 15,7 γρ., κοκαΐνης, 20 ναρκωτικά δισκία και μικροποσότητα ηρωίνης και 1.040 προϊόντα παραεμπορίου (είδη καρναβαλιού και φιάλες ποτών). Βεβαιώθηκαν 407 τροχονομικές παραβάσεις, από τις οποίες οι 40 αφορούσαν σε οδηγούς υπό την επήρεια μέθης και πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 1.559 οχήματα.

 

Της Μαρίας Παπαγιαννακοπούλου