Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου: Παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Τετάρτη στον ΕΛΓΑ Πάτρας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 11.00 το πρωί στον ΕΛΓΑ Πάτρας και στις 12.00 το μεσημέρι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προχωρά ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας». Παραγωγοί αγρότες και κτηνοτρόφοι καλούνται σε προσυγκέντρωση και μαζική αναχώρηση στις 10.00 το πρωί της ίδιας μέρας από το Νοσοκομείο Αιγίου και στις 10.20 από τα Σελιανίτικα, στον κόμβο για Ν.Ε.Ο.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών πρόκειται να παραδώσουν υπόμνημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Οι καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας τη φετινή χρονιά έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές και κύρια η κορινθιακή σταφίδα, τα αμπέλια, οι ελιές και το λεμόνι που ξεκίνησαν από την άνοιξη με τις συχνές βροχοπτώσεις και την υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και συνεχίστηκαν με τους καύσωνες του καλοκαιριού και με τις έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και πρόσφατα.

Αυτές οι συνθήκες έφεραν μειώσεις στις παραγωγές στα αμπέλια, στο λεμόνι , στην κορινθιακή σταφίδα και στην ελιά, ενώ και η παραγωγή που συγκομίσαμε είναι υποβαθμισμένη ποιοτικά. Ήδη οι χαμηλές τιμές των περισσότερων προϊόντων μαζί με την αύξηση του κόστους παραγωγής και την εφαρμογή «τσεκούρι» της νέας ΚΑΠ έχει φέρει τους παραγωγούς σε θέση να μην μπορούν να καλλιεργήσουν. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες οδηγώντας μας συστηματικά στην εγκατάλειψη και επομένως στην μείωση παραγωγής ποιοτικών προϊόντων για την λαϊκή κατανάλωση που ενώ από τον παραγωγό ξεκινάει σε τιμές κάτω και του κόστους παραγωγής στον ράφι του καταναλωτή φτάνει πανάκριβο».

Τι διεκδικούν

Θα επισημάνουν ακόμη τα εξής: «ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: -Να ανακοινωθεί άμεσα στους παραγωγούς η αποτίμηση των ζημιών και να αποσταλούν άμεσα οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. – Να συμπεριληφθεί η ακαρπία της ελιάς και οι διάφορες μυκητολογικές ασθένειες λόγω παρατεταμένων βροχοπτώσεων(περονόσπορος, ωίδιο) στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. -Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την φυτική – ζωική παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών, όπως και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων τουλάχιστον μέσα σε ένα εξάμηνο από την αναγγελία της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ.
Αγωνιζόμαστε για τιμές στα προϊόντα μας, για μείωση του κόστους παραγωγής και κόστους διαβίωσης. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ».