Αχαΐα: Κλίμα δυσαρέσκειας το νομοσχέδιο για το υποχρεωτικό ρεπερτόριο μουσικής

Κλίμα δυσαρέσκειας προκαλεί σε κλάδους επιχειρήσεων το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που επιχειρεί να θέσει ποσόστωση στη μουσική με ελληνικό ρεπερτόριο από 45% έως 70% σε κοινόχρηστους χώρους, με επιχείρημα τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το σχέδιο νόμου αφορά κατά κύριο λόγο τους μεγάλους χρήστες, δηλαδή αλυσίδες ξενοδοχείων και καταστημάτων, όπως μεγάλα σούπερ μάρκετ, καζίνο, πλοία κ.ά.

Οι επιχειρήσεις αυτές κάνουν συχνά χρήση ελεύθερου από δικαιώματα αγγλοσαξονικού ρεπερτορίου και πλέον θα καλούνται να πληρώνουν επιπλέον σε πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Το μέτρο έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στον κλάδο του τουρισμού. Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η οποία χαρακτηρίζει «δυσάρεστη έκπληξη» τις νέες ρυθμίσεις και δηλώνει ότι «πρόκειται για κρατικό παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά που γυρίζει τον κλάδο πολλά χρόνια πίσω» και πως είναι μία ρύθμιση που «δεν συνάδει με το πλαίσιο αρχών και αξιών μιας σύγχρονης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του β΄αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας και διευθύνοντος συμβούλου της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Χάρη Ανδρικόπουλου: «Δυστυχώς προστίθεται ακόμα μία (γραφειοκρατική) υποχρέωση σε χιλιάδες επιχειρήσεις χωρίς, κατά τη γνώμη μου, να υπάρχει κάπου ουσία. Δεν μπορώ να αντιληφθώ, πώς με την απειλή προστίμων σε επιχειρήσεις (οι οποίες ήδη πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα για να παίζουν μουσική) προάγεται ο ελληνικός πολιτισμός».

Πάντως, δεν είναι όλοι αντίθετοι με το νομοσχέδιο. Για παράδειγμα, ο ξενοδόχος και εκπρόσωπος των επιχειρήσεων της Δύμης Κώστας Ντεμίρης, δήλωσε ότι ο ίδιος ούτως ή άλλως έπαιζε και ελληνική μουσική στην επιχείρησή του. Ωστόσο, δεν παράβλεψε το γεγονός ότι για πολλούς επιχειρηματίες τίθεται θέμα πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων, κάτι που θα συζητήσουν οι αχαιοί ξενοδόχοι σε συνεδρίαση της ένωσής τους.

 

πηγη pelop