Πάτρα: Νέα καταγγελία για εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ – «Xωρίς τους απαραίτητους όρους ασφάλειας;»

 

 

Επανερχόμαστε μετά την από τις 8/2/2024 Ανοιχτή Επιστολή μας σε πολίτες και φορείς, για το θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας διαχείρισης και καύσης επικίνδυνων και τοξικών υγειονομικών αποβλήτων στην ΒΙΠΕ Πατρών.

Ενημερώναμε τότε για την σπουδή του Γενικού Διευθυντή Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Δ. Παναγιωτόπουλου να υπογράψει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας, μόλις τρεις μήνες μετά από τη δική του αρνητική υπογραφή για το ίδιο θέμα και χωρίς να έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στη μελέτη και στις γνωμοδοτήσεις για το έργο.

Πρόκειται για ένα από τα τρία εργοστάσια αυτού του τύπου που εντάσσονται στον εθνικό σχεδιασμό (Ασπρόπυργος, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) και θα έπρεπε να διέπονται από πολύ αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας.  Η μη σωστή διαχείριση των τοξικών ρύπων, ιδίως αυτών που αεριοποιούνται από την καύση, μπορούν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα -κατά συνέπεια στο έδαφος και στα νερά- διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων που μπαίνοντας στους πόρους αναπνοής και την τροφική αλυσίδα, δηλητηριάζουν φυτά, ζώα και ανθρώπους, προκαλώντας πλειάδα προβλημάτων δημόσιας και ατομικής υγείας: καρκίνους, υπογονιμότητα, αλλεργίες, ανοσολογικές ανεπάρκειες κοκ.

 

Οι παρατηρήσεις – προϋποθέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κατά τη διαβούλευση επί της μελέτης που προηγήθηκε, κατέγραφαν σοβαρές ενστάσεις για την επιλεγμένη μέθοδο της πυρόλυσης (ως μη ενδεικνυόμενη), για τη μη καταγραφή των ελάχιστων και των μέγιστων ροών των επικίνδυνων αποβλήτων και της μέγιστης περιεκτικότητάς τους σε ρύπους, για τη μη καταγραφή των ουσιών που θα απελευθερώνονται μετά την καύση και άλλα πολλά, καθόλου μα καθόλου ήσσονος σημασίας για την ασφάλεια της μονάδας. Ούτε σχέδιο πρόληψης μεγάλου ατυχήματος δεν περιγράφεται, βάσει των παρατηρήσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής της Αποκεντρωμένης έλαβε υπ’ όψιν αυτές τις παρατηρήσεις, όταν αρχικά υπέγραψε αρνητικά και τις αγνόησε παντελώς στη συνέχεια στη μετέπειτα θετική του υπογραφή για την αδειοδότηση της εν λόγω μονάδας. Τί μεσολάβησε γι αυτό;

Σε δυο σχετικές ερωτήσεις που κάναμε,  1. για το αν υπάρχουν νέα στοιχεία και αλλαγές στη μελέτη σε αυτό το διάστημα και 2. για να μας δοθούν έγγραφα που ήταν -βάσει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας- προσβάσιμα σε όποιον τα ζητούσε, στην πρώτη, η Αποκεντρωμένη απάντησε ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία και στη δεύτερη, κωλυσιέργησε παράτυπα για να μας δώσει τα έγγραφα που ζητήσαμε, παραπέμποντάς μας σε νομικούς συμβούλους …μετά από 16 ημέρες!  Γι αυτό, απευθυνθήκαμε στον Εισαγγελέα και αναγκάστηκε να μας παραδώσει πολύ σημαντικά έγγραφα.

Μέσω αυτών, ανακαλύψαμε ότι η αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΗ για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της μονάδας, λόγω του ότι πρόκειται για μια σημαντική περιβαλλοντική υποδομή διαχείρισης/αποτέφρωσης επικινδύνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (μολυσματικών και τοξικών) με πολύ σημαντικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία!  Παρόλα αυτά, ακολούθησε η θετική υπογραφή του Γενικού Διευθυντή της Αποκεντρωμένης…  και η διαβεβαίωσή του, μετά τη γνωστοποίηση του θέματος από εμάς, ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε και όλα βαίνουν καλώς… κι ας προκύπτει σαφώς ότι έχει αγνοήσει την άποψη της δικής του αρμόδιας Υπηρεσίας!

Φαίνεται, λοιπόν, ότι για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία μιας τόσο οχληρής και δυνητικά επικίνδυνης βιομηχανίας, αποφασίζει ένας και μόνο παράγοντας. Και για άγνωστους λόγους, μεθοδεύεται μια εκτός κάθε λογικής έγκριση μιας μονάδας διαχείρισης και καύσης επικίνδυνων και τοξικών υγειονομικών αποβλήτων, για την οποία προκύπτει επιπλέον ότι είναι ανώτερης κατηγορίας (Α1 και θα έπρεπε να αδειοδοτηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και βαφτίζεται χαμηλότερης κατηγορίας (Α2) προκειμένου να αδειοδοτηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση!

 

Απευθυνθήκαμε σε όλους τους φορείς της περιοχής….

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος που ενημερώσαμε σχετικά, μας διαβεβαίωσε ότι …          …    και  ….       ….

Το ΓΕΩΤΕΕ ήδη έστειλε τα ερωτήματά του στην Αποκεντρωμένη και το ΤΕΕ θα ασχοληθεί σε επόμενη συνεδρίασή του με το θέμα, κρίνοντάς το ως πολύ σοβαρό.

Το ίδιο και ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας που αποφάσισε να αποστείλει τα δικά του ερωτήματα στην ΑποκεντρωμένηΔιοίκηση.

Δύο παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου μας ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν σχετική ερώτηση στο σώμα,

Μια σχετική Αναφορά έχει υποβληθεί ήδη στη Βουλή των Ελλήνων και γνωρίζουμε ότι ακολουθούν και άλλες,

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας ενημερώθηκε αρμοδίως και εξέφρασε την ανησυχία του. Αναμένεται παρέμβαση.

Σύλλογοι και συλλογικότητες έχουν εκδώσει τις δικές τους ανακοινώσεις για το θέμα, όπως οι:

Σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) και Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας.

 

Οι όμοροι Δήμοι Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, δυστυχώς δεν έχουν τοποθετηθεί έως σήμερα για το θέμα, αν και αναγνώρισαν κατά την επαφή μας μαζί τους τη σπουδαιότητά του. Περιμένουμε της αλλαγή της στάσης τους, βάσει του ενδιαφέροντος που οφείλουν να επιδείξουν τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Έχουμε ήδη προσφύγει κατά της θετικής απόφασης στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Σκυλακάκη, έχουμε ενημερώσει με σχετική επιστολή μας και την Υπουργό Εσωτερικών κα Κεραμέως και τον Πρωθυπουργό, και περιμένουμε τις επόμενες μέρες να αποπεμφθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της μονάδας στην ΒΙΠΕ Πάτρας, ως ανεπαρκής – επικίνδυνη (βάσει της μελέτης που έχει εγκριθεί) για τη Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

 

 

 

Τάσος Γιακουμής,

Γενικός Οικογενειακός Ιατρός MD, Διευθυντής ΕΣΥ, και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας (που προγραμματίζει να λειτουργήσει σύντομα Ιατρείο στην ΒΙ.ΠΕ. Πατρών)

 

Παναγιώτης Κανελλάκης,

Γενικός Οικογενειακός Ιατρός MD, Msc στη Δημόσια Υγεία, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ, , Ιατρός του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας και του Ειδικού Περιφερικού Ιατρείου Σωφρονιστικού Καταστήματος Πάτρας στον Αγ. Στέφανο (που είναι όμορο της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών)

 

Αμβρόσιος Φράγκος,

Χημικός Μηχανικός, Msc, Σύμβουλος Υγείας-Ασφάλειας εργαζομένων και Προστασίας Περιβάλλοντος με κατοικία και δραστηριοποίηση στην Κ. Αχαΐα και τη ΒΙΠΕ