Aίγιο: Τιμητική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Τιμητική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αιγιαλείας, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, το παράρτημα Αιγίου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας και οι εκδόσεις «Ηδύφωνο», την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης».
Η εκδήλωση έχει σκοπό την απόδοση τιμής στη γυναίκα της Αιγιάλειας, ως πρότυπο εργαζόμενης, μητέρας, γυναίκας με κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη. Παράλληλα, δύο γυναίκες συγγραφείς από την Αιγιάλεια συναντιούνται και συνομιλούν: Η Ρούλα Σμυρνιώτη με το βιβλίο της «Κόκκινη Βελονιά» και η Αναστασία Ευσταθίου με το βιβλίο της «Σταθμάρχης».
Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την τελική υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.