Κοκκύτης: Πότε χάνεται η ανοσία, πώς μεταδίδεται, ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν ξανά

Ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στη χώρα μας καθώς από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί 34 με ένα νεογνό να χάνει τη ζωή του.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο ραφιόφωνο της ΕΡΤ ο παιδίατρος και πρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής, Δημήτρης Φούσκας, ο κοκκύτης είναι ένα νόσημα το οποίο υπήρχε από παλιά, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται πάλι γιατί κάποιοι δεν κάνουν τα εμβόλια που έπρεπε να κάνουν, όπως επίσης και γιατί τελειώνει η ανοσία μετά την ηλικία των 40 περίπου και μπορεί να κολλήσει κανείς και να μεταδώσει το μικρό σε παιδιά μικρά, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

«Χάσαμε ένα μωράκι αυτές τις μέρες. Πριν από δύο, τρία χρόνια, δίδυμα από τη Μυτιλήνη είχαν προσβληθεί από κοκκύτη και πέθανε το ένα. Είναι τραγικό» είπε χαρακτηριστικά.
Ποιοι κινδυνεύουν

Σύμφωνα με τον κ. Φούσκα οι ενήλικες δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ όσο κινδυνεύει ένα παιδί καθώς, όπως εξήγησε, δεν γίνεται σωστά ο εμβολιασμός – ο βασικός εμβολιασμός ξεκινά στην ηλικία των 2 μηνών και ολοκληρώνεται στα 12 έτη, ενώ ύστερα θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια.

«Δηλαδή, το παιδί κάνει το εμβόλιο του στα 12 και μετά πρέπει όλοι μας να επαναλαμβάνουμε το εμβόλιο το τριπλό κάθε δέκα χρόνια. Ε, δεν το κάνουμε. Δηλαδή στα 22, στα 32, στα 42. Με αποτέλεσμα κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιό του στα 22 και σταμάτησε, μετά τα 40 πέφτει η ανοσία, δεν προστατεύεται, κολλάει κοκκύτη και μπορεί αυτός να έχει ένα βήχα ενοχλητικό που δεν τον πειράζει αλλά αυτός μεταδίδει στα μικρά παιδιά» εξήγησε ο κ. Φούσκας

Πώς μεταδίδεται

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κ. Φούσκας, ο κοκκύτης είναι ένα μικρόβιο το οποίο μεταδίδεται με τα σταγονίδια, δηλαδή από την αναπνευστική οδό, κολλάει όταν κάποιος βήξει πάνω σε κάποιον άλλον ή από τις εκκρίσεις στα χέρια. Είναι ένα μικρόβιο λοιπόν, το οποίο μπαίνει στον οργανισμό και βγάζει κάποιες τοξίνες, τέσσερις, πέντε που προκαλούν τις βλάβες κυρίως από το αναπνευστικό.
«Το αναπνευστικό επηρεάζεται πάρα πολύ και είναι χαρακτηριστικός ο βήχας του κοκκύτη, που βήχεις κατά περιόδους κατά ώσεις, βήχεις, βήχεις, συνεχώς αυξάνεται και ξαφνικά σταματάς και κάνεις άπνοια. Δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Καταλαβαίνετε ότι ένα παιδάκι, αυτό όταν το κάνει, μπορεί εύκολα να πάθει και καρδιακή ανακοπή. Επίσης αυτό μπορεί να προκαλέσει και δευτεροπαθείς βλάβες, όπως είναι η πνευμονία. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά, να κάνει μια μυοκαρδίτιδα» επισήμανε.

Το εμβόλιο του κοκκύτη είναι ενσωματωμένο με τα υπόλοιπα εμβόλια, στο εξαπλό που καλύπτει και διφθερίτιδα, τέτανο, πολυομελίτιδα κλπ, και γίνεται σε παιδί 2 μηνών, 4 μηνών, 6 μηνών, 18 μηνών, 4 ετών και στα 12. Αυτό είναι ένας πλήρης εμβολιασμός που προστατεύει και μετά κάθε δέκα χρόνια πρέπει να επαναλαμβάνεται.

«Επειδή είναι μικρόβιο το οποίο αφήνει τις τοξίνες, δεν υπάρχει θεραπεία. Κάποιος που έχει κοκκύτη αντιμετωπίζεται με χορήγηση κάποιων αντιβιοτικών και εισπνεόμενων» προσέθεσε ο κ. Φούσκας. Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε πως το εμβόλιο που περιλαμβάνει τον κοκκύτη ανήκει στο πρόγραμμα του Εθνικού Εμβολιασμού και χορηγείται δωρεάν αφού ολοκληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός και είναι πολύ χρήσιμο καθώς περιλαμβάνει και τον τέτανο.