Σαν σε… πόλεμο με τα τροχαία! 44 νεκροί στην Αχαΐα σε 42 δυστυχήματα!

Σε ανοιχτή πληγή για την κοινωνία έχουν εξελιχθεί τα τροχαία δυστυχήματα αλλά και τα σοβαρά ατυχήματα, καθώς κόβουν το νήμα σε ανθρώπινες ζωές βυθίζοντας οικογένειες στο πένθος ή καθηλώνουν ανθρώπους σε αναπηρικά αμαξίδια, ακρωτηριάζουν κομμάτι του εαυτού τους, οι οποίοι έτσι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα.

Η μάχη για την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων είναι πρωταρχικό μέλημα για την πολιτεία καθώς ο φόρος αίματος παραμένει μεγάλος, ακόμη κι αν οι αριθμοί καταγράφουν μείωση.

Το 2023 στους δρόμους της Δυτικής Ελλάδας κόπηκε το νήμα της ζωής σε 44 συνανθρώπους μας σε 42 τροχαία δυστυχήματα, οι 16 εξ αυτών εντός του χάρτη της Αχαΐας σε 14 φονικές συγκρούσεις.

Το 2022 οι αριθμοί ήταν πιο σκληροί, καθώς σε σύνολο 55 τροχαίων δυστυχημάτων θρηνήσαμε 57 νεκρούς, εκ των οποίων οι 20 σε 18 θανατηφόρα τροχαία στον νομό Αχαΐας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Γ» στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας σημειώθηκαν 402 συνολικά τροχαία ατυχήματα, εκ των οποίων: 42 θανατηφόρα με 44 νεκρούς, 31 σοβαρά ατυχήματα με 37 σοβαρά τραυματίες και 329 ελαφρά ατυχήματα με 453 άτομα με ελαφρύ τραυματισμό.

Το 2022 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχαν καταγραφεί 471 τροχαία ατυχήματα, εκ των οποίων τα 55 θανατηφόρα με 57 νεκρούς, 44 σοβαρά ατυχήματα με 49 άτομα με σοβαρό τραυματισμό και 372 τροχαία ατυχήματα με 487 ελαφρύ τραυματισμό ατόμων.

14 ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας, το 2023 σε σύνολο 150 τροχαίων, τα 14 ήταν θανατηφόρα με 16 άδικα χαμένες ζωές, 8 σοβαρά με 9 σοβαρά τραυματίες και 128 ελαφρά τροχαία με 167 άτομα να έχουν υποστεί ελαφρύ τραυματισμό. Οι αριθμοί είναι μειωμένοι σε σχέση με τον αριθμό των ατυχημάτων που σημειώθηκαν το 2022 όπου ήταν κατά 45 περισσότερα. Συνολικά, από τα 195 τροχαία τα 18 ήταν δυστυχήματα με 20 νεκρούς, τα 22 σοβαρά τροχαία με ίδιο αριθμό σοβαρά τραυματιών και από τα 155 ελαφρά τροχαία συνολικά οι τραυματίες έφθασαν τους 195.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

  • Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
  • Παραβίαση προτεραιότητας
  • Αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς
  • Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας

38.245 επικίνδυνες παραβάσεις το 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το 2023 βεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, 38.245 επικίνδυνες παραβάσεις, έναντι 38.236 το 2022, εκ των οποίων οι σημαντικότερες ήταν οι εξής:

*17.404 για υπερβολική ταχύτητα

*5.073 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

*4.443 για μη χρήση κράνους

*3.218 για μη έλεγχο ΚΤΕΟ

*1.738 για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά

*1.621 για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη

*1.497 για επικίνδυνους ελιγμούς

*1.034 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

*609 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

*550 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων

Στο μεταξύ, το 2023 έγιναν 56.329 έλεγχοι αλκοτέστ και βεβαιώθηκαν 1.828 παραβάσεις, ενώ το 2022 είχαν πραγματοποιηθεί 52.170 έλεγχοι αλκοτέστ, όπου είχαν εντοπιστεί 1.949 οδηγοί, οι οποίοι ήσαν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

 

«Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας»

«Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή των ατυχημάτων σε όλο το οδικό της δίκτυο. Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας», επισημαίνει το Γραφείο Τύπου της τοπικής ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα, η Αστυνομία επισημαίνει στους οδηγούς πως οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδοστρώματος ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

«ΟΔΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»

Σύμφωνα με την Tροχαία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «οδηγώ με ασφάλεια» σημαίνει:

  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και στον έλεγχο του οχήματος.
  • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
  • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας.
  • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας.
  • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.
  • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ.
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς.
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

 

Της Ελένης Α. Γεωργόπουλου