Γιώργος Καπουτζίδης για ψήφιση νομοσχεδίου: «Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου κανένας γονιός δεν θα ντραπεί για το παιδί του»

ΟΓιώργος Καπουτζίδης μίλησε στο «Breakfast@Star» για το πώς βίωσε ο ίδιος τη συζήτηση και την ψήφιση που οδήγησε στον νέο, ιστορικό νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και το δικαίωμα που τους παραχωρεί στον γάμο και την τεκνοθεσία.

Πριν μπει στη Βουλή σκόπευε απλά να κάνει ένα τυπικό τηλεφώνημα στους γονείς του, για να τους ενημερώσει ότι δεν θα έχει το κινητό μαζί τους, αλλά ακούγοντας τη φωνή της μητέρας του, αποφάσισε να πει κάτι άλλο: «Τους είπα “σας ευχαριστώ που με κάνατε τον άνθρωπο που έγινα και που με μεγαλώσατε έτσι όπως με μεγαλώσατε και σας ευχαριστώ για τη δύναμη που μου δώσατε. Γιατί δεν καταλαβαίνετε πόση δύναμη παίρνει ένα παιδί όταν νιώθει ότι οι γονείς του είναι υπερήφανοι γι’ αυτό, περήφανοι όχι γιατί κέρδισε ένα διαγώνισμα ή ένα μετάλλιο, που κι αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά πράγματα. Περήφανοι για την καρδιά του, την επιτυχία και την αποτυχία του. Περήφανοι γιατί καταλαβαίνουν ότι έχει κάτι καλό στην καρδιά του”».

«Είπα στους γονείς μου “σας ευχαριστώ που με κάνατε τον άνθρωπο που έγινα και που με μεγαλώσατε έτσι όπως με μεγαλώσατε και σας ευχαριστώ για τη δύναμη που μου δώσατε. Γιατί δεν καταλαβαίνετε πόση δύναμη παίρνει ένα παιδί όταν νιώθει ότι οι γονείς του είναι υπερήφανοι γι’ αυτό”».

Ο σεναριογράφος πρόσθεσε: «Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου κανένα παιδί δε θα χρειαστεί να κάνει αυτή την άβολη συζήτηση και κανένας γονιός δε θα ντραπεί γι’ αυτό που είναι το παιδί του. Απλώς να το αφήσει να γίνει ένας καλός άνθρωπος. Δεν φαντάζεστε πόση δύναμη δίνουν οι γονείς όταν αγαπάνε, όταν αποδέχονται τα παιδιά τους. Η αγάπη βγαίνει από την καρδιά και η καρδιά δεν έχει γεννητικά όργανα. Δεν έχει φύλο η καρδιά. Αυτό ήθελα να πω. Συγγνώμη, αλλά τους αγαπάω πολύ για τη δύναμη που μου έδωσαν».

Μιλώντας για τον Φώτη Σεργουλόπουλο, με τον οποίο μοιράστηκε την εμπειρία στη Βουλή, είπε ότι είναι πηγή έμπνευσης για εκείνον και πως η συνάντησή του με τον ίδιο και τον γιο του στο θέατρο ήταν για τον Γιώργο Καπουτζίδη «η πρώτη επαφή του πώς είναι να έχει ένας άντρας ένα παιδί. Αμέσως μού λύθηκαν όλα».

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας την ομιλία του Σπύρου Μπιμπίλα, είπε ότι «τον χειροκρότησαν και από τις πέντε παρατάξεις». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Από κάποιο σημείο και μετά άρχισαν οι ομιλίες να αλλάζουνε, να μην έχουν μικροπολιτική χροιά, και ξαφνικά υπήρξαν άνθρωποι που ανέβηκαν και απευθύνθηκαν σε εμάς, που ήμασταν στα έδρανα. Δεν μίλησαν για να πάρουν ψήφους, δεν μίλησαν για να επιτεθούν στον αντίπαλο. Μίλησαν για να διορθώσουν μια αδικία. Και τους ευχαριστώ 176 φορές».

«Από κάποιο σημείο και μετά άρχισαν οι ομιλίες να αλλάζουνε, να μην έχουν μικροπολιτική χροιά, και ξαφνικά υπήρξαν άνθρωποι που ανέβηκαν και απευθύνθηκαν σε εμάς, που ήμασταν στα έδρανα. Δεν μίλησαν για να πάρουν ψήφους, δεν μίλησαν για να επιτεθούν στον αντίπαλο. Μίλησαν για να διορθώσουν μια αδικία».

Για τις αντίθετες φωνές, αρκέστηκε μόνο στο να σχολιάσει πως «ακούστηκαν πράγματα που δεν μπορεί να ακούγονται σε μια ευρωπαϊκή, πολιτισμένη χώρα το 2024. Ακούστηκαν φρικαλεότητες». Απέφυγε ωστόσο να επεκταθεί πολύ, προτιμώντας να διατηρήσει το κλίμα της σημερινής ημέρας θετικό. Όπως κατέληξε ο δημιουργός:

«Συνεχίζουμε να είμαστε, περήφανα και χαρούμενα, ο εαυτός μας και προσπαθούμε πάντοτε να φτάσουμε στην ευτυχία, μία είναι η διαδρομή που έχουμε, όλοι μας. Δεν ξεχνάμε αυτούς που μένουν πίσω, συνεχίζουμε να βοηθάμε, και νομίζω ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να αλλάξει νοοτροπία και να εστιάσει σε ανθρώπους που έχουν ζήσει διάκριση, σε μειονότητες που πολλές φορές δεν φρόντισε, κακά τα ψέματα».

Δείτε ένα Insta story του Φώτη Σεργουλόπουλου από τη μεγάλη ημέρα στη Βουλή: