Τουρκία: Το φιλοκουρδικό κόμμα παρουσίασε την υποψήφιά του για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης

Το φιλοκουρδικό κόμμα DEM παρουσίασε σήμερα τον δικό του υποψήφιο για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, με τον κίνδυνο να δει, στις δημοτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στα τέλη Μαρτίου, την τουρκική μεγαλούπολη να διαφεύγει από την αντιπολίτευση που την είχε κερδίσει το 2019.

Το κόμμα, η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, είχε υποστηρίξει τότε τον υποψήφιο του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), απέναντι στο ισλαμoσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ηλικίας 56 ετών, η Μεράλ Ντανίς Μπεστάς εργάστηκε για χρόνια ως δικηγόρος ειδική στα ανθρώπινα δικαιώματα προτού εκλεγεί τέσσερις φορές βουλευτίνα με το φιλοκουρδικό κόμμα από το 2015.

Σύμφωνα με το σύστημα συμπροεδρίας το οποίο έχουν εμπνευστεί από τους Γερμανούς Πράσινους, που ισχύει για όλους τους εκλεγμένους του κόμματος, ο Μουράτ Τσέπνι, πρώην βουλευτής, θα είναι συνυποψήφιός της.

Η Μπασάκ Ντεμιρτάς, σύζυγος του πολύ δημοφιλούς συμπροέδρου του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι φυλακισμένος από το 2016 και έχει αποσυρθεί επίσημα από την πολιτική, είχε αναφερθεί ως πιθανή υποψήφια στην Κωνσταντινούπολη.

Όμως η Ντεμιρτάς ανακοίνωσε προχθές, Τετάρτη, ότι δεν θα έθετε υποψηφιότητα έπειτα από διαβούλευση με το κόμμα της.

Όμως πολλοί Κούρδοι εκλογείς δεν έχουν συγχωρέσει τη στάση του CHP, που στράφηκε εναντίον τους ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον περασμένο Μάιο.

Ο Ερντογάν επιφόρτισε τον Ιανουάριο τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, να ξανακερδίσει την Κωνσταντινούπολη, την πιο πλούσια πόλη της χώρας, όπου γεννήθηκε και της οποίας ήταν δήμαρχος τη δεκαετία του 1990, ώστε να εκδικηθεί για την πιο ταπεινωτική εκλογική ήττα του AKP σε είκοσι χρόνια κυριαρχίας.